Český rozhlas omezí počet stanic a bude propouštět

26.04.2012 17:20

Český rozhlas v rámci připravované transformace sníží počet zaměstnanců o 15 až 20 procent. Propouštění vlastních lidí i externích pracovníků souvisí s chystaným omezením počtu rozhlasových stanic. Radě Českého rozhlasu to dnes řekl generální ředitel ČRo Peter Duhan. Důvodem změn je hlavně pokles poslechovosti.

Český rozhlas omezí počet stanic a bude propouštět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Český rozhlas má dnes podle Duhana příliš mnoho stanic, které navíc cílí na podobné posluchače. Podle šéfa rozhlasu půjde o největší změnu vnitřního uspořádání rozhlasu od roku 1989. Duhan chce také vysílání víc přiblížit mladším posluchačům. Omezení počtu zaměstnanců ze současných zhruba 1500 do roku 2015 na přibližně 1100 lidí avizoval Duhan již při svém loňském zvolení do čela rozhlasu. Plánované propouštění podle Duhana povede k růstu průměrné mzdy současných pracovníků.

Krácení odměn ředitele

Součástí ohlášených změn je i vznik nových Programových center ČRo. Tomáš Pancíř povede nově vzniklé Centrum zpravodajství, které zahájí zkušební provoz od 1. října. Duhan dnes odvolal Ondřeje Nováčka z vedení stanice ČRo Region Vysočina, aby od 1. května začal řídit Centrum vysílání. Nově zřízené Centrum tvorby tvoří osm tvůrčích skupin a v jeho čele stane Miroslav Dittrich. Tři nová centra povede ředitel programu a vysílání Jan Menger a řádný provoz zahájí od 1. ledna 2013.

Od 1. května stane v čele stanice ČRo Region Vysočina Petr Hladík, který doposud zastával funkci šéfredaktora této stanice.

ČRo má čtyři celoplošné stanice ČRo 1 Radiožurnál, ČRo2 Praha, ČRo 3 Vltava a ČRo 6. Vedle toho vysílají čtyři specializované stanice ČRo D-dur, Rádio Česko, Leonardo a Radio Wave. K tomu má ČRo také regionální vysílání a ČRo 7, který je šířen do zahraničí.

Na udržení poslechovosti, tedy podílu ČRo na rozhlasovém trhu, dlouhodobě poukazuje Rada ČRo. "Rada Českého rozhlasu si je vědoma toho, že médium veřejné služby by nemělo v tomto ukazateli soutěžit s médii komerčními, nicméně pokles podílu na trhu pod 20 procent, který ČRo zaznamenal v roce 2010, považuje rada za varovný signál," uvedla rada ve výroční zprávě o činnosti ČRo za loňský rok. Proto také jedním z kritérií pro odměny prozatímnímu a generálnímu řediteli loni byl právě dosažený podíl na trhu v hodnotě 21 procent a vzhledem k tomu byla odměna generálního ředitele krácena.

Duhan byl zvolen generálním ředitelem ČRo v červenci loňského roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…