Chcete místo nás ve vládě SPD? Onderka z ČSSD pohrozil. A vyslal vzkaz Zemanovi

16.06.2019 12:35

V nedělní Partii televize Prima se střetli předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan a první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Rakušan Onderkovi vyčítal, že ČSSD záleží především na tom, aby si udrželi ministerská křesla a přehlížejí problémy premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který prý uráží každého, koho může. Onderka se začal okamžitě bránit „Podle sebe soudím tebe,“ vmetl mimo jiné Rakušanovi. Došlo i na lumíky. Onderka perlil.

Chcete místo nás ve vládě SPD? Onderka z ČSSD pohrozil. A vyslal vzkaz Zemanovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Roman Onderka a Jan Hamáček- nový vedoucí tandem ČSSD

Onderka hned v úvodu prohlásil, že od počátku formování menšinové vlády ANO a ČSSD se sociální demokraté snažili Babiše přesvědčit, že nemá být premiérem.

Anketa

Měl by být prezident Zeman sesazen z úřadu?

10%
90%
hlasovalo: 32592 lidí

„Už při sestavování vlády, když jsme navrhovali, aby ve vládě nebyli předsedové stran, tak jsme se nesetkali s pozitivní reakcí Andreje Babiše. Dokonce i když to říkal náš poslanec Jan Chvojka, že by situaci uklidnila výměna premiéra, tak to ho poměrně dost rozčílilo,“ připomněl Onderka.

Rakušan před kamerami oponoval, že se od dob vzniku vlády situace změnila. Změnila se už proto, že do Česka dorazily dvě předběžné auditní zprávy Evropské komise, které konstatují, že premiér Andrej Babiš zůstává kvůli svému holdingu Agrofert, momentálně odloženém ve svěřenském fondu, ve střetu zájmů. „Já jsem ty zprávy četl a není to hezké čtení nejen pro pana premiéra, ale ani pro Českou republiku. Není to hezké čtení ani pro naše úředníky, kteří koneckonců u toho rozdělování byli,“ pravil Rakušan.    

„Když se bavíme o situaci, tak pan premiér přednese svoji řeč a zmizí kdesi v útrobách Sněmovny. Nechce slyšet názory opozice, nechce slyšet, že jsou lidé v ulicích,“ šil do Babiše předseda STAN. Teď je prý především na ČSSD, jak se k situaci postaví.

Onderka uznal, že pokud finální verze auditu ukáže, že byly zneužity dotační prostředky, musí se vrátit. Nová situace prý také nastane, bude-li premiér odsouzen v kauze Čapí hnízdo. „Pokud někdo bude odsouzen a to i nepravomocně, tak sociální demokracie odchází z vlády,“ řekl jasně místopředseda ČSSD, s tím, že kdyby kauzy Andreje Babiše zastínily výsledky vlády, tak by si měla sociální demokracie zvážit, zda by nebylo lepší odejít z vlády.

Podle Raušana však právě teď nastává čas, aby ukázala, zda je jen fíkovým listem pro Andreje Babiše. „Já mám pocit, že má např. výborného ministra zahraničí, ale jak může vyjednávat se svými partnery, kteří prostě nevěří předsedovi vlády,“ nešetřil kritikou Rakušan.

Onderka také uznal, že s demonstranty je třeba mluvit, což také učinil předseda ČSSD Jan Hamáček, a bohužel to podle něj neučinil premiér Andrej Babiš. Upozornil také na to, že pokud by padla vláda, je třeba představit také plán B. „A sociální demokracie ten plán říká. My jsme se v referendu rozhodli pro vstup do vlády, protože jinak tu byl plán B, že vznikne vláda Andreje Babiše opřená o komunisty a SPD,“ varoval Onderka.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Já jsem přesvědčen o tom, že Andrej Babiš znovu dostane pokyn  od prezidenta republiky, aby sestavil novou vládu. A ČSSD se z tohoto pohledu chová státotvorně. Chová se tak, jak by se chovala ČSSD třeba před těmi 140 lety,“ zdůraznil Onderka s tím, že pokus o vyslovení nedůvěry vládě v této pozici je jen plácnutím do vody.

Rakušan nabídl trochu jiný výklad. „Sociální demokracii záleží na tom, aby si udržela ty své vládní posty,“ přeložil si to po svém. „Já jsem na to chtěl dodat, podle sebe soudím tebe,“ ohradil se Onderka okamžitě. Jedním dechem dodal, že napřed si bude koaliční vláda vyříkávat svá stanoviska ve vládě, a teprve pokud by tato jednání selhala, přijde na řadu opozice.

Rakušana však nepřesvědčil. Zdálo se mu totiž, že sociální demokraté se vyhýbají rozhodnutí, když doteď nevyvolali krizové koaliční jednání. Nepohnula je k tomu ani demonstrace 120 tisíc lidí v Praze.

Onderka Rakušana ujišťoval, že o fungování vlády se ČSSD a ANO baví a sociální demokraté si údajně stále analyzují to, zda má pro ně účast v koalici smysl. Současně se prý strana musí připravit na další volby. „Teďka v této chvíli to není správné místo na tuto diskusi,“ snažil se toto téma Onderka uzavřít.

Rakušan však znovu nastartoval. „My tam vidíme premiéra, který své problémy řeší tak, že pozuráží všechny ostatní a ještě ukáže na zlou Evropskou unii,“ rozčiloval se.

ČSSD navíc podle jeho názoru není ve vládě příliš vidět. „Všechno si bere Andrej Babiš, je to prostě jeho zásluha, je to prostě jeho vláda a ČSSD hraje fíkový list Babišovy vlády,“ nešetřil tvrdými slovy.

Onderka mu zopakoval, že ČSSD může odejít do opozice, ale pak tady budeme mít vládu. kterou bude podporovat Tomio Okamura (SPD). „A z toho by asi nebylo dobře žádnému z demokratických politiků,“ upozornil.

Připustil však, že Andrej Babiš má k dispozici obrovské finanční prostředky, které vkládá do toho, aby si přisvojil vládní úspěchy.

Pokud jde o několikrát zmiňované demonstranty z Milionu chvilek pro demokracii, Onderka je prý přesvědčen, že lidí v ulicích bude ještě víc. „Já jsem dokonce přesvědčen, že počet demonstrantů bude tak velký, že se o tom Andreji Babišovi ani nesnilo, protože se nám blíží 30. výročí sametové revoluce,“ upozornil.

Rakušan demonstranty vychválil. „Ti lidé jsou aktivní, oni ukazují svůj aktivní postoj. Oni žijí demokracií, ukazují, že jim nestačí jen vhodit lístek do volební urny jednou za čtyři roky. Ale jsou to demonstrace pokojné, není to žádný protest žlutých vest. A my jako politici musíme vyslat signál, že aktivní lidé si zaslouží naši podporu, protože to oni tady žijí tu demokracii.“   

Ve druhé polovině pořadu došlo na ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), který měl skončit na konci května, ale díky prezidentu Miloši Zemanovi ministrem zůstal. Podle Onderky to prý sociálním demokratům krajně nevyhovuje, ale uznávají, že prezident Miloš Zeman prozatím jednal v rámci Ústavy. Doufá, že se tato situace vyřeší, až se Zeman sejde se Staňkovým nástupcem Michalem Šmardou a jmenuje ho členem vlády.

Rakušan prezidenta nešetřil. „Ta Ústava byla definována s vědomím, že ji budou naplňovat skuteční demokraté, kteří si s Ústavou nebudou hrát a budou naplňovat ducha Ústavy. Pan prezident to nedělá, on si s tou Ústavou velmi hraje,“ kritizoval prezidenta předseda STAN s tím, že prezident bude muset dříve či později Ústavu naplnit a Staňka odvolat.

V závěru debaty došlo i na lumíky. Zeman prohlásil, že mu politici ČSSD připomínají lumíky páchající sebevraždu. Roman Onderka se tohoto výroku chopil a vyložil si ho po svém.

„Pokud mám znalosti o lumících, tak ti mají jako hlodavci velkou reprodukční schopnost a dospívají za měsíc. Lumík přežil i dobu ledovou a z tohoto pohledu vás chci ubezpečit, že ČSSD přežila nacisty, přežila komunisty a věřím, že přežije i odvolání ministra Staňka,“ pravil Onderka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…