Chorvatsko: Kámen ze srdce? Odpadla srpnová hrozba

29.07.2020 14:22

Oblíbená balkánská destinace Čechů je podle chorvatské turistické asociace nejbezpečnější v regionu. A finančně nestrádá, červencové tržby se i přes koronavirus vyhouply na 60 % roku minulého. Avšak z dvou třetin jsou prázdné hotely okolo Dubrovníku, žně mají hlavně ostrovy. A i přes příznivou situaci však virus řešili ministři zahraničí Slovinska a Chorvatska. Jedna věc by měla být jistá: hranice se v srpnu zavírat nebudou.

Chorvatsko: Kámen ze srdce? Odpadla srpnová hrozba
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Situace v Chorvatsku, jedné z nejoblíbenějších destinací pro české turisty, se podle všeho vyvíjí příznivě. Včerejší zprávy serveru Croatia Week mluví o nárůstu počtu nemocných o 41 případů, zatímco počet aktivních případů klesá (bez jednoho 750 aktivních případů) a celkový počet nakažených od začátku epidemie zatím nedosáhl počtu pěti tisíc. Týden nazpátek se přitom, jak server uvádí, pohyboval počet aktivních případů nad tisícem.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30529 lidí

S tím souvisí také další zpráva: Chorvatsko je podle Chorvatské turistické asociace nejbezpečnější zemí pro turisty v oblasti Středozemního moře. V pásu od Istrie k Dubrovníku žije dle statistik 1,4 milionu lidí a na 100 tisíc obyvatel podle asociace připadá pouhých 0,357 nově diagnostikovaných případů. A pokud se v potaz vezmou i turisté, kterých je dle statistik 700 tisíc, klesá tento průměr na 0,238.

Vypadá to také, že chorvatské příjmy z turismu budou pro zemi dostatečné. Uvedla to ministryně pro sport a turismus Nikolina Brnjacová. Prozatím jsou příjmy z turismu údajně na 50 % těch loňských, což označila za pozitivní. Uvedla, že země se musí připravit na přísun peněz z fondů Evropské unie a také na podzimní sezónu a další léto. Příjmům pomohl červenec, v němž příjmy z turismu dosáhly podle všeho dokonce 60% úrovně stejného měsíce minulého roku a počet turistů dosáhl dvou milionů. Většina z nich pocházela z Německa, dále následuje Slovinsko, Polsko a pak Česká republika.

Lépe si vedou zejména ostrovy Korčula a Mljet a poloostrov Pelješac, které jsou na tom lépe než turistická metropole Dubrovník a další střediska dále ve vnitrozemí. Okolo Dubrovníku prý funguje 60 ze sta hotelů a jsou na 33% kapacitě.

Situaci ohledně koronaviru řešili včera ministři zahraničí Chorvatska a Slovinska, kteří na společné tiskové konferenci uvedli, že země hodlají v tomto ohledu spolupracovat. Diskutovalo se také o nebezpečí, že si slovinští turisté přivezou virus z dovolené. Tomuto problému se věnoval hlavně slovinský ministr, který prohlásil, že takových případů už bylo několik, a v souvislosti s tím zmínil otevřené bary a noční kluby v Chorvatsku. Také upozornil, že do Slovinska přicházejí přes Chorvatsko lidé, kteří pobývali v Bosně a Hercegovině. Tato země přitom spadá pro slovinské úřady do tzv. červené zóny, ale ti, kdo z ní směřují do Slovinska, se prý na dva dny zastaví v Chorvatsku, dostanou certifikát a vyhnou se tak čtrnáctidenní karanténě.

Slovinský ministr zahraničí také popřel, že by jeho vláda chtěla v půlce srpna hranice s Chorvatskem uzavřít, aby nehrozilo nebezpečí, že se děti školou povinné vrátí s koronavirem těsně před začátkem školního roku. Obecně prý přísnější hraniční kontroly nebyly na stole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…