Chovanec podepsal organizační změnu v policii. A prozradil, co si Babiš troufl říct premiérovi

15.06.2016 16:10

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes navzdory protestům ze strany Andreje Babiše podepsal reorganizaci policie. Od 1. srpna by tak měla sloučením ÚOOZ a ÚOKFK vzniknout Národní centrála proti organizovanému zločinu. Spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým to oznámil na mimořádném brífinku.

Chovanec podepsal organizační změnu v policii. A prozradil, co si Babiš troufl říct premiérovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Já jsem nechtěl začínat politickou prezentací,“ řekl ministr Chovanec s tím, že věří policejnímu vedení, které za reorganizací stojí. „Chceme policii sebevědomou, ale také nezávislou. Pro nás nezávislost policie je hodnota. Policie se nestane nikdy divizí Agrofertu. Nestane. To, co dnes vidíte u hnutí ANO, je hysterická snaha o jakousi hru o policii,“ řekl Chovanec a dodal, že sám Andrej Babiš čelí nejednomu vyšetřování.

„Policie nemůže být součástí politické hry,“ řekl Chovanec s tím, že jelikož mají policisté jeho důvěru, rozhodl se změny odsouhlasit. Jeho váhání však nebylo na nátlak politiků, nýbrž na návrh samotných policistů, kteří se chtěli s reorganizací blíže seznámit.

„Po včerejší Bezpečnostní radě státu jsem pochopil, co to ve slovech Andreje Babiše znamená matrix,“ prohlásil Chovanec a dodal, že podle něj hnutí ANO nehledá korektní debatu. Ministr prozradil, že debata byla velmi hlasitá a plná emocí. Předně ze strany Babiše, který se nenechal uklidnit ani premiérem Bohuslavem Sobotkou. "Zítra můžu být premiérem já," vpálil prý Sobotkovi Babiš, když premiér apeloval na to, že Bezpečnostní radu řídí on a žádá klid.

„Jedná se o organizační změnu v rámci policie,“ podotkl Chovanec a zmínil, že si nechal udělat analýzu, ze které vyplývá, že reorganizací policie nedojde k porušení koaliční smlouvy. „Policie nebude patřit Agrofertu, my nebudeme žít v tomto matrixu,“ uvedl Chovanec a dodal: „My odmítáme politizaci policie.“

Přestaňme se bavit před média, vyzval Babiše Chovanec

„Hnutí ANO by mělo hledat dohodu. Pokud chce, aby tato vláda fungovala, tak bychom se měli přestat bavit přes média,“ řekl Chovanec na dotaz z ČT ohledně Babišova prohlášení, že v případě podepsání reorganizace opustí ANO koalici.

„Já jsem před touto prezentací podepsal změnu organizační struktury, jsou tam všechny podpisy, ten můj byl poslední,“ upřesnil ministr vnitra.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je Národní centrála proti organizovanému zločinu silnějším prostředkem v boji proti kriminalitě než dva oddělené útvary, přičemž Chovanec podotkl, že funkci kontroly nad policií má vykonávat Generální inspekce bezpečnostních složek.

Chovanec na dotaz Hospodářských novin ohledně pozice státních zástupců uvedl, že děkuje státnímu zástupci Pavlu Zemanovi za to, že jej přímo konfrontoval a poslal mu připomínky, které se budou samozřejmě řešit. Samotným podpisem se teprve začne odvíjet proces sloučení útvarů se vším, co k tomu patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…