Čím budeme topit? A kdo to zaplatí? Plány Bruselu už zděsily i známého příznivce TOP 09

19.12.2021 11:52

Novinář, výtvarník a podnikatel Adam Komers, známý též jako podporovatel TOP 09 a jako jedna z hlavních tváří krize ČT na přelomu let 2000-2001, se na sociální síti svěřil, že mu nyní těžkou hlavu dělá diktát Bruselu v podobě energetické budoucnosti Evropy a Česka. Konkrétně prudké zdražování energii, kdy na vině je především prudký růst ceny emisních povolenek.

Čím budeme topit? A kdo to zaplatí? Plány Bruselu už zděsily i známého příznivce TOP 09
Foto: Repro: Youtube
Popisek: bývalý redaktor ČT Adam Komers

Anketa

Dělá stát dost pro snížení cen energií?

1%
94%
hlasovalo: 19708 lidí
Energetická krize může mít zásadní dopad na klimatické plány. Mnozí považují za lék vůči energetické krizi zrevidování Grean Dealu a omezení regulací EU. Unijní energetická politika nedá spát ani bývalému televiznímu revolucionáři Komersovi. Především ho trápí, čím si Češi budou za pár let topit na venkově.

Diskusi k této problematice se rozhodl otevřít na svém facebooku. „Mám dotaz. Čím budeme za pár let topit na českém venkově? Já jen čtu, že fosilní paliva ne, plyn ne, elektřinu nikdo nezaplatí a hlavně na ni budou jezdit auta a jak nám rozum dává, i elektřina se musí vyrobit. Tepelné elektrárny ne, plynové logicky taky ne, jaderné kdoví a těch pár větráků a solárů  to asi nevytrhne,“ kritizuje rostoucí cenu emisních povolenek a celkový odklon od uhelných a jaderných zdrojů.

Právě raketově rostoucí ceny elektřiny a plynu nám připomínají, že ani České republice se evropské trendy nevyhýbají – obavy Komerse z budoucnosti tak sílí. „Tak by mě, jakožto malého domkáře, docela zajímalo, jak se mám zařídit…“ zamýšlí se Komers, který se objevil na kandidátce TOP 09 pro podzimní sněmovní volby v roce 2017. Ta jak je známo považuje jadernou energetiku za strategickou součást energetického mixu České republiky, odmítla však, aby další blok Elektrárny Dukovany stavěly firmy z Číny a z Ruska, a to kvůli bezpečnostnímu riziku.

Novou probruselskou pětikoalici, tvořenou i Komersem podporovanou TOP 09, staví energetická krize před první velké dilema. Komers nyní volá po smysluplné strategii v modernizaci a dekarbonizaci naší země. „Abychom si dobře rozuměli. Já nemám vůbec nic proti ekologickému vytápění nebo ekologickému chování obecně. Jen se domnívám, že stát pro to musí vytvořit podmínky. Třeba se mi nezdá úplně normální, aby metrák dřevěných peletek stál dvojnásobek ceny metráku uhlí a přitom aby se peletky od nás vyvážely za srandovní ceny třeba do Rakouska.

A pak mi jde o to, aby se jenom nehlásilo, co se zakáže, ale aby se rovnou taky řeklo, kudy povede cesta, aby se lidi podle toho mohli začít zařizovat a plánovat,“ dodal. A že by byl nerad, kdyby to dopadlo jako kdysi s údajně levným topením přímotopy, které jistí papaláši propagovali, ale pak všichni ti, kdo poslechli, „splakali nad výdělkem“.

Komerse si lidé pamatují zejména jako jednu z tváří stávky na ČT proti Bobošíkové. Tehdy část redaktorů vystoupila proti tlakům na televizi a odmítla nově zvoleného šéfa televize Jiřího Hodače i jím jmenovanou šéfku zpravodajství Janu Bobošíkovou. Komers vystupoval na počátku nového tisíciletí jako mluvčí stávkujících redaktorů. Nyní je provozovatelem kavárny a vinárny Naturel v Praze 2, kde také podporuje TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…