Čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů. Chceme kapitalismus pro všechny, nejen pro veksláky. Sledovali jsme, jak se Kalousek stal předsedou topky

29.11.2015 13:12

REPORTÁŽ „V našem případě platí jednoznačná úměra – čím méně Evropské unie, tím více Moskvy. Čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů. A čím více Zemanů a Babišů, tím méně opravdové demokracie,“ prohlásil dnes na 4. sněmu TOP 09 Miroslav Kalousek, který se podle očekávání stal od dnešního dne předsedou TOP 09. Ve volbě, v níž neměl protikandidáta, získal 86,5 procent hlasů. Dosavadní šéf strany Karel Schwarzenberg se stal čestným předsedou. Druhým mužem ve straně byl zvolen Marek Ženíšek. Dalšími místopředsedy se stali Leoš Heger, který s 96,5 procenty podpory získal nejsilnější mandát, Helena Langšádlová, Jitka Chalánková a Markéta Adamová, když se někteří kandidáti vzdali v jejich prospěch kandidatury.

Čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů. Chceme kapitalismus pro všechny, nejen pro veksláky. Sledovali jsme, jak se Kalousek stal předsedou topky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novopečený předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek ve svém nominačním projevu do čela strany uvedl, že po 26 letech od listopadové revoluce nám nezbývá, než si přiznat jednu bolavou pravdu, že tehdejší převrat připravili „oni“, ne my. Pod slovem oni si podle něj lze představit zpravodajské elity, tedy intelektuální vrchol zločinného režimu, který si byl vědom, že po faktickém krachu Gorbačovovy perestrojky je pro udržení moci nutné změnit společenský systém a kapitalizovat dříve zespolečenštěné majetky pro skupinu vyvolených.

„Bohudíky se těmto nomenklaturním i zpravodajským elitám komunistického režimu další vývoj vymkl z rukou. Touha lidí po svobodě byla silnější, než si tehdejší technologové moci uměli představit. I díky tomu jsme zažili navzdory nepříliš spravedlivé a často zmanipulované cestě k tržní ekonomice období nebývalého rozvoje možností a příležitostí. Novodobá česká demokracie byla navzdory nepřiměřenému vlivu komunistických elit i normalizačním socialismem vygenerované vekslácké subkultury jednou z nejúspěšnějších zemí bývalého sovětského impéria. Naše země totiž měla po Listopadu 89 obrovský kredit,“ připomněl Miroslav Kalousek.

Ale stále zde podle něj pracovaly struktury komunistického managementu, které se nevzdaly svých ambicí po novém uchopení moci, které téměř rozvrátily společně sdílené vědomí o správnosti demokratické cesty, zproblematizovaly naše evropské a západní směřování, zesměšnily lidskoprávní dimenzi naší zahraniční politiky. „A – což je logickým a smutným výsledkem jejich obnovené aktivity – připravily Českou republiku o značný díl jejího mezinárodního kreditu. I to je jeden z důsledků působení prezidenta Miloše Zemana a jeho proruských přátel. To je také výsledkem práce rozvědčíků, kteří zaplavují náš veřejný prostor alarmujícími zprávami a vytvářejí mentální pátou kolonu Vladimíra Putina,“ ukázal prstem na Pražský hrad.

Kalousek varoval před imperiálními ambicemi Moskvy a koncentrací politické, ekonomické a mediální moci

Nový šéf strany také prohlásil, že úkolem strany je postavit se na stranu svobodné společnosti. „Jestli tomu někdo bude říkat ‚antibabišismus‘, ‚antizemanismus‘ či „antiputinismus‘, tak je to jeho věc,“ uvedl. Za hybné síly antidemokratického procesu označil rostoucí imperiální ambice Moskvy a zároveň bezprecedentní koncentrace politické, ekonomické a mediální moci v rukou jednoho silného oligarchy, který je obklopen předlistopadovými rozvědčíky. Jmenování člena vlády s pozitivním lustračním osvědčením, prolomení těžebních limitů, státní vyznamenání pro místopředsedu Štrougalovy vlády je podle něj jen několik mediálně známých případů kácení symbolů svobodného polistopadového vývoje.

Je třeba více kapitalismu pro blahobyt a prosperitu

Podle Miroslava Kalouska se mýlí všichni ti, kteří tvrdí, že za lidskou bídu může kapitalismus. „Je to přesně naopak. Za touto bídou je v drtivé většině málo kapitalismu. Nejde nám v žádném případě o podporu velkokapitálu. Nechceme podporovat silné proti slabým. Oligarchická impéria mají už podpory dost a dost. Naším cílem je jiný kapitalismus než kapitalismus pana Babiše nebo pana Křetínského,“ vysvětlil, že TOP 09 usiluje o takovou blahobytnou společnost, která stojí na bohaté střední vrstvě miliónů kapitalistů, a tedy nikoli na velkokapitálu, v němž se tak dobře uplatnila babišovská nomenklaturní a zpravodajská elita spolu s bývalými veksláky. „Naší vizí by měl být moderní kapitalismus pro co nejširší množství ekonomicky aktivních, soběstačných a prosperujících občanů,“ dodal nový šéf strany.

K migraci: větší perspektiva v pomoci migrantům k návratu do jejich zemí, které budou bezpečné

I Kalousek se vyjádřil k největšímu současnému problému Evropy – k migraci. Je přesvědčen, že země Evropské unie nemohou sobecky odmítat prosby o pomoc a azyl, musí však zmobilizovat dostatečné prostředky a regulovat utečeneckou vlnu jednotným energickým procesem a jednotnými pravidly, včetně důsledného procesu repatriace v případech, kdy nebude shledán důvod k udělení azylu.

Připustil, že má realistický, až mírně skeptický pohled na možnost úspěšné integrace velkého počtu uprchlíků do evropské společnosti, protože se naše zažité a přirozené mravní vzorce od sebe značně liší, například v otázce postavení žen ve společnosti či postoji k menšinám. „Mnohem větší perspektivu vidím v úsilí, které azylantům pomůže k návratu do jejich země, která bude bezpečná a pokud možno i svobodná. Kde budou moci v klidu žít svůj život podle svých vlastních zvyklostí,“ konstatoval nový předseda strany. Vyzval k odmítnutí xenofobních, rasistických a nesnášenlivých postojů, kterým se staví do čela prezident republiky. „Veřejnost je v této věci velmi rozdělena. Z postojů, které byly jednotlivými autoritami prezentovány v posledních týdnech, mám názorově nejblíže k postojům současného předsedy vlády a současného primase českého,“ uvedl Kalousek a požádal delegáty o mandát, že právě s nimi bude své úsilí konzultovat, popřípadě koordinovat.

TOP 09 bude víc empatická k sociálně potřebným a bude hledat většinovou dohodu v případě změn

V zahraniční politice si nový šéf strany neumí představit jinou variantu, než že TOP 09 bude pevně držet zahraničněpolitický euroatlantický azimut, který pro ČR založil Václav Havel a úspěšně prohluboval Karel Schwarzenberg.

Naopak změna má nastat v prosazování změn v sociální oblasti. Strana i nadále chce prosazovat vyšší osobní odpovědnost a především vyšší osobní spoluúčast ve zdravotní a sociální oblasti, ale podle Kalouska se musí vyvarovat chyb, které dělal. „Musíme být mnohem více empatičtí vůči lidem obávajícím se o svůj sociální standard a na aplikaci přijatých opatření musíme dostatečně dohlédnout tak, aby byla flexibilní vůči konkrétním lidským osudům. Šanci na dlouholetý úspěch mají jen takové systémové změny, které jsou akceptovatelné většinově. U nepopulárních změn je to často téměř neřešitelné, ale musíme se o to pokusit i za cenu většího počtu drobnějších kroků,“ připustil nový předseda strany, která byla v minulosti označována často za asociální, protože nedostatečně vysvětlovala kroky, které přijímala v době, kdy byla u moci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…