Čísla ještě před pandemií: Nejvíce lidé věří prezidentovi a vládě, na chvostu jsou poslanci

04.04.2020 8:51

Prezidentovi Miloši Zemanovi na začátku března důvěřovala polovina Čechů, vládě důvěřovalo 45 procent lidí. Starostům důvěřovalo 65 procent dotázaných, obecním zastupitelstvům 64 procent. Naopak nejnižší důvěru občanů měla Poslanecká sněmovna, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který proběhl před vyhlášením nouzového stavu. Informují Novinky.cz.

Čísla ještě před pandemií: Nejvíce lidé věří prezidentovi a vládě, na chvostu jsou poslanci
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Od únorového průzkumu klesla důvěra v Miloše Zemana o jeden procentní bod, vláda si naopak o dva procentní body polepšila. Senátu důvěřovalo na začátku března 36 procent veřejnosti, což byl meziměsíční pokles o dva procentní body. Sněmovna si pohoršila o tři procentní body na 34 procent.

Nejlépe si z ústavních institucí tradičně vedli starostové a obecní zastupitelstva. Starostům důvěřovalo 65 procent dotázaných, obecním zastupitelstvům 64 procent. V obou případech byl zaznamenán pokles o jeden procentní bod. Hejtmani si polepšili o čtyři procentní body na 45 procent, důvěra v krajská zastupitelstva vzrostla o dva procentní body na 48 procent. Změny do tří procentních bodů jsou považovány za možnou statistickou chybu, uvedlo CVVM.

Mírně se od února zhoršilo hodnocení politické situace. Spokojeno s ní bylo 21 procent Čechů, což byl pokles o čtyři procentní body. Dvě pětiny lidí volily odpověď „ani spokojen, ani nespokojen“, a 36 procent dotázaných uvedlo, že je s politickou situací v ČR nespokojeno.

Průzkum se uskutečnil od 29. února do 11. března a zúčastnilo se ho 1012 lidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…