Co Rusové dělají v Česku: Unikl údajně tajný materiál

23.04.2015 8:21

Ruská komunita žijící v Česku se značně rozchází v názorech na anexi Krymu, válku na Ukrajině a protiruské sankce. Příznivce Vladimira Putina nalezneme zejména mezi Rusy, kteří nemají české občanství. Pokud bychom jim je udělili, je otázkou, zda by k našemu státu byli loajální. Tvrdí to server Hlídací pes s odkazem na Úřad vlády.

Co Rusové dělají v Česku: Unikl údajně tajný materiál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Do ruské komunity žijící v Česku spadají jak lidé, kteří mají české občanství a k ruské národnosti se jen hlásí, tak občané Ruské federace, kterým se buď nepodařilo získat české občanství, nebo o něj ani neusilují.

Hlídací pes s odkazem na údajnou pracovní verzi zprávy o ruské menšině žijící v Česku, jejíž zkrácená podoba prý bude součástí každoroční Zprávy o situaci národnostních menšin v České republice, již vydává Úřad vlády obvykle v polovině roku, uvádí, že komunita není homogenní a projevují se v ní zcela protichůdné názory a neslučitelné systémy hodnot.

„Příslušníci národnostní menšiny, tedy čeští občané, převážně sdílejí demokratický a proevropský hodnotový systém České republiky. Jen nevelká část je ovlivněna oficiální propagandou současného ruského režimu a ta své názory nezveřejňuje,“ stojí dle serveru ve zprávě.

Mezi občany Ruské federace, kterým se buď nepodařilo získat občanství ČR, nebo o ně ani nežádají, je situace diametrálně odlišná. „Ti, kteří sdílejí autoritativní hodnotový systém, komunikují mezi sebou a podporu pro své názory hledají ve výrocích prezidenta ČR, poslanců a senátorů KSČM a té části politiků ČR, kteří jsou komerčními zájmy vázáni na partnery v Rusku,“ cituje server ze zprávy.

Na základě těchto skutečností tak prý autoři zprávy konstatují, že kdybychom těmto lidem v současné napjaté geopolitické situaci umožnili získat občanství ČR při zachování občanství Ruské federace, není zcela jasné, zda by tito občané byli loajální vůči oběma státům současně.

Fašisté a agenti amerického imperialismu

Názorové neshody se pak logicky projevují i v názorech ruské komunity na dění na Ukrajině. Zatímco část příslušníků ruské národnostní menšiny má dle Hlídacího psa velice dobré vztahy s příslušníky ukrajinské národnostní menšiny a podporuje jejich aktivity orientované na podporu demokratického směřování Ukrajiny, někteří příznivci autoritářského vedení Ruské federace, zejména z řad krajanů Ruské federace vystupují vůči ukrajinským aktivistům nepřátelsky. Ukrajince údajně nazývají fašisty a agenty amerického imperialismu.

Celý text k přečtení ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…