Ustanovení se objevilo v protikuřáckém zákoně, kde je stanoveno, že hospodští nesmějí prodávat alkohol lidem, u nichž se dá předpokládat, že po jeho vypití půjdou dělat něco, při čem by mohli někomu ublížit nebo něco zničit. Na problém s tím spojený však upozorňuje například advokát Petr Glogar z advokátní kanceláře PwC Legal.
„V některých případech bude tedy muset číšník předem odhadovat, zda dotyčný může pod vlivem alkoholu ohrozit zdraví nebo majetek jiných, což může být v konkrétní situaci velmi obtížné,“ uvedl.
„Když se něco stane, první, co kontrolní orgán udělá, bude, že půjde zpátky k provozovateli a řekne: u vás ten člověk vypil jedno pivo. Proto říkáme, že od posledního května bude pro hospodského riziko to pivo vůbec někomu nalít,“ rozčiluje se šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
- Původní text ZDE
Hospodští mají také zakázáno nalévat člověku zjevně ovlivněnému alkoholem. Jak uvádí ministerstvo zdravotnictví, tento zákaz platí už 11 let. „Věříme, že naprostá většina hostinských nemá problém podnapilou osobu rozpoznat,“ podotklo ministerstvo. Za porušení zákazu hrozí personálu pokuta deset tisíc korun, podniku pak až 50 tisíc.
Nově také hostinští musejí vykázat ze svého podniku opilého nezletilého, který musí podle zákona uposlechnout. Největší změnou, kterou však zákon přinese, je úplný zákaz kouření v restauracích.
autor: vef