Co chtějí komunisté? Metnara ven. A potom něco dalšího

17.12.2020 14:45

Komentátor Michal Půr se na serveru Info.cz zamyslel nad tím, že komunisté tlačí na premiéra Andreje Babiše (ANO), protože mají zálusk na post ministra obrany. Jejich sen o vystoupení ze Severoatlantické aliance by se tak přiblížil, míní.

Co chtějí komunisté? Metnara ven. A potom něco dalšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

"Nátlak komunistů, aby premiér Andrej Babiše a jeho vláda přistoupili na snížení rozpočtu ministerstva obrany o 10 miliard korun, má dalekosáhlé dopady. Že se KSČM chová vlastizrádně a snaží se podkopat pozici České republiky v zahraničí, je dlouhodobě zjevné, ale tentokrát se svým cílům, mezi něž patří i vystoupení ze Severoatlantické aliance, přiblížila nejvíc v historii," poznamenal Půr.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21166 lidí

A co by se podle něj stalo, kdyby Babiš jejich tlaku ustoupil? "Pokud by ke snížení rozpočtu obrany pro příští rok skutečně došlo, znamenalo by to okamžitou rezignaci ministra obrany Lubomíra Metnara, která byla dlouho dopředu proklamovaná. To by přineslo 'nekonečné' provizorium minimálně do voleb, ale spíše déle. Na modernizaci armády, kterou Metnar podporuje a také ji začal uskutečňovat, bychom mohli zapomenout," zmínil Půr a přinesl i jméno nového případného ministra, kterým by byl současný politický náměstek Vladimír Müller. 

"Ten je nominantem komunistů, přestože není členem KSČM a samotní partajníci se k němu příliš nehlásí. Nikdo ani tak nepochybuje, že jeho jmenování bylo politickou úlitbou. Müller měl dát komunistům dohled nad děním na ministerstvu obrany. Pamatujme, že KSČM dlouhodobě prosazuje odchod z NATO a nedá se čekat, že by tento cíl jen tak opustila," sdělil Půr.

Zamyslel se i nad tím, že nová administrativa zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena nepochybně naváže na Donalda Trumpa v tlaku na zvyšování příspěvku evropských spojenců na společnou obranu. "Pokud by ke snížení rozpočtu ministerstva obrany skutečně došlo, na poměrně pozitivní výsledky Babišovy návštěvy Bílého domu můžeme rychle zapomenout," dodal Půr závěrem se slovy, že v případě, že by Babiš a jeho vláda přistoupili na podmínky komunistů, zapíšou se do historie jako sabotéři české státnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…