Co dále s Národní knihovnou, odkud byl odvolán ředitel. V ČRo promluvil její dočasný šéf

27.07.2020 18:49

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Vít Richter, ředitel Národní knihovny. Je pravda, že v pražské Národní knihovně si nelze vypůjčit některá zásadní díla české a světové literatury, jak řekl ministr kultury? To byla jen jedna z otázek, na kterou Richter odpovídal. Prohlásil také, že je obrovskou chybou nestavět novou budovu pro Národní knihovnu.

Co dále s Národní knihovnou, odkud byl odvolán ředitel. V ČRo promluvil její dočasný šéf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Richter pracuje v Národní knihovně od roku 1971 a za tu dobu prý zažil už asi 10 ředitelů.

„Problém je v tom, že tam jsou dosazováni lidé jako manažeři a ne jako lidé, kteří by měli rozvíjet tak velkou instituci, jakou je Národní knihovna. Já jsem o to byl požádán ministrem Zaorálkem, abych zklidnil v knihovně situaci, která je rozjitřená a abych připravil půdu pro nového ředitele,“ prozradil Richter s tím, že řádný ředitel by mohl být vybrán na konci tohoto roku.

Uvítal by, kdyby knihovnu vedl vystudovaný knihovník.

Jedním z problémů knihovny je podle hosta to, že až sedminu svého fondu má prý Národní knihovna uloženo v bednách, takže lidé si je nemohou půjčit, protože na nové knihy není dost místa. „Národní knihovna má obrovský problém s prostory,“ zdůraznil.

Považuje za velkou chybu, že nebyla postavena nová budova Národní knihovny, protože stávající prostory v Klementinu nelze příliš upravovat, protože Klementinum je národní památka. „Když to trochu přeženu, tak tam je problém zatlouct hřebík.“

Vedle toho je prý také třeba prověřit IT zakázky, které by se měly v knihovně realizovat.

Pokud jde o budoucnost knihovnictví, Richter má za to, že knihovny nemohou zůstat jen u půjčování knih. Měly by se z nich stát i vzdělávací centra, ale také komunitní centra, kde budou lidé trávit svůj volný čas a nakonec by knihovna měla představovat místo, kde bude podporována kultura obecně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…