Co to? Nejbohatší společnosti couvají. Klimaboj se jim zajídá

17.02.2024 17:45 | Monitoring

Klimatické cíle OSN se dočkaly povážlivých trhlin. JPMorgan Chase a institucionální investoři BlackRock a State Street Global Advisors oznámili, že ukončují nebo v případě BlackRock podstatně omezují zapojení do masivní klimatické aliance OSN Climate Action 100+ vytvořené za účelem boje proti globálnímu oteplování prostřednictvím dohod o udržitelnosti podniků. Proč? Cíle OSN jsou za hranicí únosnosti.

Co to? Nejbohatší společnosti couvají. Klimaboj se jim zajídá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Větrná elektrárna

Climate Action 100+ vznikla v prosinci 2017 na půdě OSN. Jedná se o iniciativu vedenou investory, která má zajistit, aby největší korporátní producenti skleníkových plynů na světě podnikli nezbytná opatření proti změně klimatu. Podmínkou iniciativy sdružené pod značkou OSN je to, aby korporátní společnosti zajistily trvale udržitelné výnosy pro své příjemce. Musí ovšem zajistit, aby podniky, které vlastní, měly strategie, jež urychlí přechod na nulové čisté emise do roku 2050 nebo dříve a budou v souladu s cílem Pařížské dohody, kterým je omezení průměrného celosvětového zvýšení teploty výrazně pod dva stupně Celsia nad předindustriální úroveň a další úsilí o omezení nárůstu teploty na 1,5 stupně Celsia.

Od doby, kdy byla asociace vytvořena, se rozrostla o více než 700 finančních institucí z celého světa, které jsou kolektivně odpovědné za 68 bilionů dolarů spravovaných aktiv. Ovšem teď její tři klíčoví členové od iniciativy odstoupili.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí
Podle BlackRock a State Street, které oba spravují aktiva v bilionech dolarů, klimatické iniciativy OSN zašly příliš daleko. Vyjádřily také obavy z potenciálních právních problémů. BlackRock už loni v srpnu naznačil konec spolupráce. BlackRock, největší světový správce aktiv, totiž hlasoval proti naprosté většině návrhů akcionářů týkajících se klimatu a sociálních otázek během volební sezóny 2022-2023. Celkově BlackRock odmítl 742 z 813 sociálních a klimatických návrhů.

„Velké množství návrhů bylo přehnaných, postrádaly ekonomické přínosy nebo byly jednoduše nadbytečné. Bylo nepravděpodobné, že by pomohly prosadit dlouhodobou hodnotu pro akcionáře a získaly menší podporu od akcionářů, včetně BlackRock, než v minulých letech,“ řekla loni v srpnu Joud Abdel Majeid, ředitelka globálního investičního dozoru BlackRock.

Společnost JP Morgan hájí své rozhodnutí i tím, že sama interně vytvořila patřičně odpovědné mechanismy, díky kterým ze zásad enviromentální odpovědnosti couvat nebude. Jen je nebude prosazovat pod hlavičkou Climate Action 100+. „Firma vybudovala tým 40 specializovaných profesionálů v oblasti udržitelného investování, včetně specialistů na investiční správcovství, kteří také využívají jeden z největších nákupních výzkumných týmů v oboru,“ uvedla banka v prohlášení sdíleném s FOX Business, proč odchází z iniciativy. „Vzhledem k těmto silným stránkám a evoluci vlastních správcovských schopností JP Morgan rozhodl, že se již nebude účastnit angažmá Climate Action 100+.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: šch

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…