Co vyslechla ČT kvůli poplatkům, neslyšela ráda. I z nečekané strany

02.06.2022 10:07 | Ze sítí

Tématem posledních dní se u nás, kromě ukrajinské krize, stalo omezení výdajů na provoz České televize. Na tiskové konferenci s tím vystoupil její ředitel Petr Dvořák a spustil doslova lavinu reakcí. Někdo jeho kroky chápe, jiný ho kritizuje za nezodpovědné hospodaření, další se nehodlá smířit s avizovaným omezením výdajů na sport či s rušením kanálu pro seniory ČT3. Samozřejmě se ale opět rozvířila debata o výši koncesionářských poplatků.

Co vyslechla ČT kvůli poplatkům, neslyšela ráda. I z nečekané strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

 „Zaznamenal jsem debatu, že pokud se nezvýší koncesionářské poplatky za Českou televizi, bude u nás ohrožena demokracie. Otázka: Kolik našich peněz tedy potřebují redaktoři (a zaměstnanci) Kavčích hor, aby demokracii ohrožovat přestali?“

Tímto textem přispěl do debaty šéfredaktor časopisu Reflex Marek Stoniš a zároveň tak vyjádřil svoje mínění o redaktorech a zaměstnancích ČT.

 

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Jen ať to zkusí a končím se zmrdama!“ vyjádřil jeden diskutující poněkud vulgárním způsobem, co si myslí o případném zvýšení poplatků.

„Nasrat a celou ČT ihned rozpustit. Není třeba živit aktivisty, ať se živí za své!“ nezůstal pozadu další.

Objevila se ale i věcná kritika poměrů v ČT, resp. v její Zpravodajské redakci: „Že prý, je to hlavně redakce zpravodajství, která stojí mezi námi a absolutní totalitou. Jenže ta redakce právě dláždí cestu. A to přesně stejně dobráckými argumenty, jakými elita obhajovala na začátku komunismus a socialismus,“ napsal s odkazem na naši totalitní minulost další diskutující.

Ne všechny příspěvky pod Stonišovým vyjádřením byly ale namířeny proti ČT, některé naopak směřovaly přímo na autora tweetu.

„Co se to s Vámi stalo? Začínáte být až odporný. Jsem zvědav, jak dlouho to s Vámi někteří spolupracovníci vydrží. Vy máte 14 let stejné náklady na vydávání Křetinského Reflexu? ČT funguje 14 let ze stejných poplatků při inflaci dnes již 15 %. Přitom je to jediná TV na koukání,“ obhajoval zvýšení nákladů jeden z diskutérů.

„A kolik je třeba peněz, aby Reflex vedl takový ‚odborník‘ na vše jako vy??? Chtěl jsem napsat brouk Pytlík, ovšem to bych ho urazil,“ nebere si servítky další kritik Stoniše.

Pro úplnost dodejme, že špatné hospodářské výsledky České televize nejsou žádným překvapením a mnozí v minulosti varovali před černým scénářem, který nyní nastal. Třeba bývalý poslanec za ANO Pavel Juříček před více než dvěma lety na téma ČT napsal:

„Jsme v situaci, kdy provoz ČT je, ve své současné podobě, udržitelný zhruba do konce roku 2021. V té době již bude zcela zlikvidována zděděná finanční rezerva a České televizi tak zůstanou pouze miliardové závazky, nedostatečný provozní kapitál, naddimenzované výrobní kapacity a naddimenzovaný počet zaměstnanců.“ 

A to se beze zbytku naplnilo. Žádné překvapení se tedy nekoná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…