Čunkův úřad a nemocnice za miliardy. Zákon dostal na frak. Vnitro dalo za pravdu právničce Zwyrtek Hamplové

04.02.2020 11:29

Znovu projednat rozhodnutí o stavbě nemocnice ve Zlíně. To by měli z popudu dozorujícího ministerstva vnitra udělat zastupitelé Zlínského kraje. Vnitro tak dalo za pravdu advokátce Janě Zwyrtek Hamplové, která upozornila na porušení zákona o krajích. Projednávání nemocnice totiž nebylo zveřejněno v programu zasedání na úřední desce. Mohlo by dojít i k žalobě na Zlínský kraj.

Čunkův úřad a nemocnice za miliardy. Zákon dostal na frak. Vnitro dalo za pravdu právničce Zwyrtek Hamplové
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

„Zastupitelé Zlínského kraje mají znovu projednat rozhodnutí o stavbě nemocnice ve Zlíně. Vyzvalo je k tomu ministerstvo vnitra jako dozorový orgán. Podstatou je, že informace o projednání bodu dotýkající se výstavby nemocnice za několik miliard musí být v souladu se zákonem o krajích předem zveřejněna v programu zasedání na úřední desce. Zastupitelstvo by mělo o věci rozhodnout po řádné diskusi, při níž se uplatní práva zastupitelů i občanů kraje vyjádřit se, což se nestalo, protože o tom, že daný bod bude na programu jednání, nikdo, dokonce ani řada zastupitelů, nevědělo. Tolik závěr ministerstva vnitra, který jsem očekávala poté, co jsem sama připravila a zveřejnila vzorový text podnětu na Ministerstvo vnitra ČR,“ napsala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

Porušení zákona v paragrafech

Zlínský kraj přesto doposud trvá na svém a tvrdí, že žádný zákon porušen nebyl, a pokyn ministerstva vnitra nehodlá respektovat. K tomu Zwyrtek Hamplová uvedla, že zákon o krajích porušen byl, a to v ustanovení § 42, odst.1, v němž se píše: „Zasedání zastupitelstva je veřejné. Krajský úřad zveřejní informaci o místě, době a navrženém programu připravovaného zasedání zastupitelstva vždy nejméně 10 dnů předem na úřední desce krajského úřadu, kromě toho může informaci zveřejnit způsobem v místě obvyklým“.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Jak právnička dále sdělila, že dané pravidlo, z něhož nelze nikdy vybočit u tak významné záležitosti, jakým je několikamiliardová investice, bylo do zákona zahrnuto proto, aby mohlo dojít k realizaci práv občanů kraje podle § 12, odst. b), kde stojí: „Občan kraje, který dosáhl věku 18 let, má právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem.“

Polopatistické vysvětlení

„Pokud se tedy před občany kraje a částí zastupitelů zatajil program v tak důležité věci, byla občanům kraje a části zastupitelů odebrána jejich základní práva podle zákona o krajích. Pokud kraj argumentuje o právu zastupitele navrhnout doplnění bodu programu, pak je nutno zdůraznit, že tohoto zákonného ustanovení nesmí být zneužíváno způsobem, jaký byl předveden na zasedání zastupitelstva kraje u investice, která může ovlivnit několik volebních období, a na níž jsou názory veřejnosti výrazně rozdílné, což je kraji známo, a už vůbec ne tam, kde se navrhuje zásadní změna dříve přijatých usnesení,“ prohlásila Zwyrtek Hamplová.

Anketa

Věříte Bezpečnostní informační službě (BIS)?

4%
96%
hlasovalo: 7583 lidí

Zlínský kraj tedy podle ní zákon jednoznačně porušil. „Ale nejen to. Tímto porušením zákona dal najevo pohrdání svými občany, částí členů zastupitelstva i obecní samosprávou v kraji, kterým zcela úmyslně odebral právo o navrženém bodu vědět, na jeho projednání se připravit a k jeho obsahu se vyjádřit. Učinil tak neomluvitelnou metodou utajení tohoto bodu v programu. Něco podobného nemůže nikdy žádný soud prohlásit za jednání v souladu se zákonem. Navíc je dané jednání vůči vlastním občanům ostudné, a poškozuje dobré jméno samosprávy,“ podotkla.

Nakonec advokátka Jana Zwyrtek Hamplová naznačuje možný scénář příštích událostí: „Pokud kraj odmítne splnit pokyn ministerstva vnitra, ministerstvo dané usnesení pozastaví, takže se podle tohoto usnesení nebude moci jednat, a podá žalobu na Zlínský kraj s návrhem, aby soud dané usnesení zrušil. A to se také stane. Pokud by v mezidobí probíhaly jakékoli přípravy a investice podle takto schváleného usnesení, mohlo by se jednat o trestný čin překročení pravomoci úředních osob.“

Ve Zlíně by měla být vybudována krajská nemocnice řádově za osm miliard korun. Částka však byla v minulosti částí opozice zpochybňována s tím, že výsledná cena bude vyšší.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ras

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …