Čůrající chlapečci. I na to odpověděl čtenářce ministr kultury Herman

23.04.2015 7:41

Na pražské Malé straně před Muzeem Franze Kafky stojí fontánka ve tvaru dvou mužů močících na hladinu ve tvaru České republiky. Jejím autorem je umělec David Černý, který je znám jako tvůrce kontroverzních a provokativních plastik, které se mnohdy setkávají s rozporuplnými reakcemi. Co na taková umělecká díla říká ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)?

Čůrající chlapečci. I na to odpověděl čtenářce ministr kultury Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman a busta Karla Kryla

„Pokud jde o díla výtvarníka Davida Černého, patří nesporně k těm, které lze považovat za budící značnou pozornost, a u mnoha  lidí i rozpaky. Je to dáno tím, že provokace je nedílnou složkou jeho tvorby,“ uvedl lidovecký ministr v odpovědi čtenářce ParlamentníchListů.cz.

Hodnotit čúrající fontánku ale Herman odmítl s tím, že hodnocení výtvarného provedení je záležitostí odborníků, nikoliv ministra kultury, protože ministr kultury dle jeho soudu není nejvyšším uměleckým kritikem v zemi.

Svůj komentář Herman doplnil o umělcovu interpretaci díla a o stanovisko ředitele Památkové inspekce Ministerstva kultury, který se vyjadřoval k umístění Černého plastiky na Malé straně.

Proudy (Čůrající fontána)

Černý své dílo okomentoval tak, že chtěl ukázat, že metropole východní Evropy se poznají podle toho, že se tu dospělí muži v různých stupních opilosti nerozpakují močit na ulici. „Čím více jsme na východ, tím nižší hladina alkoholu v krvi stačí. Západoevropské metropole se chlubí fontánami, na kterých čúrají roztomilí chlapečci, my máme muže, k tomu živé. Malá potřeba je i gestem agrese a značkování teritoria. Škoda, že to naše je tak malé...“ napsal dle Hermana umělec do jednoho katalogu.

Ředitel Památkové inspekce Ministerstva kultury pak dle Hermana k této problematice sdělil, že inspekce se umístěním tohoto díla dosud nezbývala. A dodal, že z hlediska památkové péče je oprávněn věc řešit Odbor památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy.

Celá odpověď ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…