Další informace ke kauze z 90. let, kterou dostala na stůl Bradáčová. Možná objeví i něco víc, než jeden podvod

01.09.2017 14:01

Server PrvníZprávy.cz přinesl před časem článek o dvacet let staré policejní kauze, která nedávno znovu ožila. Údajně jde o případ podnikatelsko-policejní mafie. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová by prý tuhle mafii mohla konečně rozbít. Uběhlo pár týdnů a server PrvníZprávy.cz přináší další informace k celé kauze.

Další informace ke kauze z 90. let, kterou dostala na stůl Bradáčová. Možná objeví i něco víc, než jeden podvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Kauza, která znovu leží na stole české spravedlnosti, se táhne od poloviny devadesátých let. Tehdy podnikatel a pražský obchodník s pohledávkami Tomáš Linhart požadoval po dalším podnikateli Čestmíru Motejzíkovi proplacení směnky v hodnotě 75 milionů korun. Směnka byla podle serveru možná zfalšovaná, možná ukradená.

Po mnoha letech se k směnce přihlásil její skutečný majitel Miroslav Moškvan a o směnku, jejíž hodnota po letech vyrostla takřka na 160 milionů korun, se přihlásil. V březnu roku 2016 se prý Moškvanovi podařilo prokázat, že směnka náležela jemu a Linhart ji vymáhal neoprávněně. Podal proto na Linharta trestní oznámení a případ zaslal dokonce přímo vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Moškvan se totiž obával, že na nižších úrovních hledačů spravedlnosti má Linhart kontakty, které by mohly prověření trestního oznámení zhatit.

Server PrvníZprávy.cz ale tvrdí, že celá kauza je poměrně komplikovaná a pokud ji Bradáčová rozplete, možná odhalí víc než jeden podvod.

V roce 2001 směnkou stále disponoval pan Linhart a vyrazil s ní do firmy Masokombinát Písek vlastněnou Čestmírem Motejzíkem, kde figurovala paní Helena Motejzíková coby předsedkyně představenstva. Paní Motejzíková podepsala Smlouvu o převodu směnečné pohledávky a indosaci směnky. Na základě této smlouvy bylo Linhartovi vyplaceno 11 milionů korun. Motejzík ale chtěl později od smlouvy odstoupit a požadoval vrácení oněch 11 milionů korun.

„V roce 2006 se však rozhodl Motejzík znovu vyjednávat a uzavřel s Miroslavem Moškvanem, který zastupoval Linharta, Dohodu o narovnání, která se přímo odkazovala na v té době již neplatnou Smlouvu z roku 2001. Panu Moškvanovi, což je skutečný majitel původní směnky, totiž zamlčel skutečnost, že od smlouvy z r. 2001, na kterou se v Dohodě o narovnání odkazuje, o rok dříve odstoupil a je tudíž neplatná. Zároveň zamlčel skutečnost, že součástí Smlouvy o převodu směnečné pohledávky a indosaci směnky byl i Protokol sepsaný u notáře JUDr. Martina Krčmy, kde bylo přesně specifikováno, kdy bude směnka vydána, a kde byla též směnka uložena. Na základě této Dohody o narovnání bylo následně vyplaceno Masokombinátem dalších 25 mil. korun! Kuriozitou je i fakt, že těchto dalších 25 mil. korun bylo vyplaceno Čestmírem Motejzíkem i přesto, že věděl, že se dopouští podvodu a trestného činu, neboť samotná Dohoda o narovnání je díky odstoupení od smlouvy z roku 2001 také neplatná. Veškeré tyto skutečnosti však p. Moškvanovi při podpisu této Dohody o narovnání zamlčel,“ popisuje situaci server.

„Tato obludná kauza, která v dnešní době nejenže neukazuje Českou republiku jako dobře fungující právní stát, ale zároveň vrhá špatné světlo jak na českou justici, tak i na práci některých státních zástupců a složek Policie ČR. Možná díky odhodlání a vytrvalosti původního majitele směnky Miroslava Moškvana a usilovné práci vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové bude po dvaceti letech možná učiněno spravedlnosti zadost, a dokonce v rámci jednoho nekonečně dlouhého soudního sporu bude jako pomyslná třešnička na dortu odhalení dalšího závažného trestného činu se škodou za téměř čtvrt miliardy korun,“ pokračuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…