David Rath po rozsudku pro PL: Naštěstí je zrušen trest smrti, jinak bych ho dostal

23.07.2015 15:38

REPORTÁŽ Osm a půl roku a propadnutí zabaveného majetku státu. Takový trest vyměřil středočeský krajský soud Davidu Rathovi. Soudní síň byla plná novinářů, nechyběl ani Havranpírko. „Naštěstí je zrušen trest smrti, jinak bych ho dostal,“ napsal bývalý sociální demokrat ParlamentnímListům.cz po vynesení rozsudku.

David Rath po rozsudku pro PL: Naštěstí je zrušen trest smrti, jinak bych ho dostal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soudce Robert Pacovský čte rozsudek

„Myslím, že doktor Rath nepřijde. Kott s Pancovou tam také nepřišli. Na popravu bych se dívat nešla. Vše ale spěje k odvolacímu řízení. Tam to bude zajímavé,“ řekla ParlamentnímListům.cz Beata Krusic, která kvůli kauze doktora Davida Ratha držela hladovku. Dnes byl totiž vynesen rozsudek. Bývalý sociální demokrat dostal osm a půl roku.

V soudní síni

Od zadržení do rozsudku uplynulo 1 165 dní. Na začátku soudního řízení s Davidem Rathem byla chodba před soudní síní téměř plná jako nyní. Před budovou stálo zhruba šest aut České televize, dnes tam byla tři a také dva přenosové vozy Českého rozhlasu. U soudu fotil Havranpírko, tedy fotograf Ludvík Hradílek z Aktuálně.cz, byl tam kreslíř nejspíš za Českou televizi.

Soudce Robert Pacovský, podobný premiéru Bohuslavu Sobotkovi, četl rozsudek přesně hodinu a deset minut. Davida Ratha odsoudil na osm a půl roku vězení. Přes osm milionů zajištěných v Hostivici, 44 000 eur a pět milionů korun na bankovním účtu Rathova advokáta Černého propadne státu. Těch sedm milionů v krabici od vína také propadá. Lucii Novanské uložil soudce pět let nepodmíněně ve věznici s dozorem a peněžitý trest půl milionu korun. Kdyby nezaplatila, vězení se jí prodlouží o dva roky.

Nikdo nedorazil

Z odsouzených k vyslechnutí rozsudku nikdo nedorazil. Oba po svých advokátech vzkázali, že soudce může vynést rozsudek v jejich nepřítomnosti. Později napsal ParlamentnímListům.cz David Rath: „Naštěstí je zrušen trest smrti, jinak bych ho dostal.“

„Čekala jsem to. Soudě podle toho, co už dostal Kott s Pancovou,“ sdělila Krusic. Tak zatím skončila jedna z největších korupčních kauz v historii Česka. Odvolací soud prý bude mnohem zajímavější, slibují si všichni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…