Dějiny ukrajinského nacionalismu v kostce. Ransdorf obsáhle vysvětluje zrod nenávisti k Rusům

06.07.2014 12:15

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) si klade otázku, jak se vlastně zrodil ukrajinský národ. Vrací se přitom až ke střetu mezi katolicismem a pravoslavným křesťanstvím. Základ ukrajinského nacionalismu stojí podle Ransdorfa na „papeženské okupaci budoucí Ukrajiny a strachu z pravoslavných Rusů".

Dějiny ukrajinského nacionalismu v kostce. Ransdorf obsáhle vysvětluje zrod nenávisti k Rusům
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Spory mezi Ukrajinou a Ruskem, které v plné nahotě vystupují i dnes, mají podle komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa svůj základ ve snaze katolické církve přivést pravoslavné Rusy k „pravé víře“. Po vzniku politické unie Polska a Litvy v roce 1385 získala katolická církev vliv na nemalou část území západního Ruska a existovalo zde prostředí odlišné od toho pravoslavného. Moskva zde byla vykreslována je zásadní nepřítel.

Další vlna posílení katolické moci odstartovala v roce 1595. Ransdorf dokonce poznamenává, že postavení pravoslavných rolníků bylo v té době bezmála strašlivé. Svou roli v tom sehrála i skutečnost, že královská moc v Polsku byla toliko symbolická a šlechtici byli fakticky nejvyššími pány na svých územích.

Strach z nepřítele jako klíčový prvek nacionalismu

Šlechtici na budoucím ukrajinském území se chovali po polském vzoru a snažili se i násilně své pravoslavné rolníky přeměnit v katolíky. Proti pravoslavným rolníkům v jednotném šiku postupovali polská šlechta, židovští věřitelé a zejména jezuité. A hledal se jiný nepřítel, na kterého bylo třeba ukázat. Tím se stalo právě Rusko.

Celý Ransdorfův text ZDE

„'Moderní' ukrajinská národní identita ukrajinských nacionalistů je v podstatě soustředěna kolem fanatické, absolutně iracionální a paranoidní nenávisti k Rusku a strachu z něj. Tím neříkám, že všichni lidé, kteří žijí na Ukrajině, se této hysterické rusofobie účastní, to vůbec ne, ale nacionalistické tvrdé jádro rozhodně ano,“ poznamenává Ransdorf.

Obratem však dodává, že ruská identita se také rodila jako identita lidí stojících proti konkrétnímu nepříteli, v tomto případě proti Mongolům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…