Děláme kampaň, ale ne politickou kampaň. Chvilkař Roll vysvětloval v DVTV agitaci před volbami

03.09.2021 13:45 | Rozhovor

Šéf hnutí Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll říká, že nedělá politickou kampaň. Spolek podle něj jen předává informace lidem a vysvětluje jim, proč by bylo nejlepší volit jednu ze dvou opozičních koalic. „My říkáme, že naše demokracie je v ohrožení a jsou tady tyhle dvě koalice, které jsou s tím schopné něco udělat,“ zopakoval.

Děláme kampaň, ale ne politickou kampaň. Chvilkař Roll vysvětloval v DVTV agitaci před volbami
Foto: Hana Brožková
Popisek: Benjamin Roll z hnutí Milion chvilek pro demokracii

Spolek Milion chvilek pro demokracii vysvětluje v ulicích českých a moravských měst lidem, proč by měli volit jednou ze dvou opozičních koalic - buď koalici SPOLU, to jest ODS, KDU-ČSL a TOP 09, nebo koalici STAN a piráty.

Aktivitou spolku už se zabývá Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Roll však v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV říká, že spolek nedělá politickou kampaň jako takovou, jen lidem před volbami říká to, co jim říká celé uplynulé čtyři roky. Že byl unesen český stát.

„My jsme zavázali některé ty strany, které se spojily do koalic, že se některým tématům, která nás nejvíce pálí, budou věnovat. My o tom informujeme voliče a doufáme, že to může přinést změnu. To hlavní, co děláme, jsou rozhovory na ulicích, ptáme se lidí na volby a sdělujeme naše názory,“ popisoval Roll.

Milion chvilek řídil také chatovací bot, ve kterém lidé mohou nalézt odpověď na otázku, koho by mohli volit. Odpověď je nakonec vždy jasná. Volte jednu ze dvou opozičních koalic.

„Náš stát se nachází v politické krizi a teď ty volby jsou jednou z možností, jak vykročit dál. My jsme se museli rozhodnout, jak se postavit k volbám, jak nějaké změny ve Sněmovně dosáhnout a rozhodli jsme se podpořit strany, které jsou schopny naši výzvu naplnit,“ vysvětloval Roll.

Jádro činnosti Milionu chvilek spočívá podle předsedy Spolku skutečně v diskusi s lidmi. A když už někdo řekne, že volí ANO, členové spolku se s ním dál baví a ptají se, proč volí ANO. „Můžeme hodit pár argumentů, ale nikoho netlačíme, aby změnil názor,“ vysvětlil.

Právě proto, že trvá na tom, že každý může volit koho chce a spolek podle Rolla netlačí lidi ke změně názoru, nedá se podle něj mluvit o politické kampani v pravém slova smyslu. Ale i Roll uznává, že konečné slovo v tomto směru bude mít řečený úřad.

Obě opoziční koalice prý nevěděly, jak spolek Milion chvilek do voleb vstoupí, ale podle Rolla věděly, že Milion chvilek chystá nějakou akci na jejich podporu.   

„My říkáme, že naše demokracie je v ohrožení a jsou tady tyhle dvě koalice, které jsou s tím schopné něco udělat,“ zopakoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…