Dělejte s tím něco. NKÚ vyděsily nákupy vlády tak, že natočil video

22.03.2021 10:28

Vláda Andreje Babiše (ANO) selhala. Nejvyšší kontrolní úřad kabinetu vystavil vysvědčení za boj s pandemií koronaviru, Zdrcující kritice podrobil především ministerstvo zdravotnictví, které od roku 2017 spravuje Babišovo hnutí. Nejprve v jeho čele stál Adam Vojtěch, kterého na podzim 2020 nahradil Roman Prymula a toho krátce poté nahradil Jan Blatný. Ten je ve funkci dodnes, ale prezident Miloš Zeman už opakovaně volal po jeho vyhazovu z vlády.

Dělejte s tím něco. NKÚ vyděsily nákupy vlády tak, že natočil video
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Na konci roku 2019 se i do České republiky dostaly znepokojivé obrázky z Číny, kde lidé umírali na záhadné onemocnění. Dnes je nemoc známá jako covid-19 a když se na počátku roku 2020 tázal opoziční poslanec a lékař Bohuslav Svoboda (ODS), zda je Česko připravené na případný boj s epidemií, tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ujišťoval veřejnost, že je Česko na případný příchod nemoci připraveno.

Jenže v průběhu roku 2020 se ukázalo, jak to bylo doopravdy.

Nejvyšší kontrolní úřad kritizuje vládu za chaos v přípravě na pandemii i za příliš drahé nákupy ochranných pomůcek. Vláda nakupovala ochranné ústenky a respirátory z Číny za ceny v řádu stovek korun za jediný kus.

„Důvodem k zařazení této kontroly byly alarmující zprávy o předraženosti nákupů. A ty se nám potvrdily,“ uvedl k tématu šéf NKÚ Miloslav Kala. Stát do srpna nakoupil ústenky a respirátory za 7,5 miliardy, přičemž 5,6 miliardy si rozdělilo jen 14 dodavatelů ochranných pomůcek. Ministerstvo zdravotnictví nakupovalo respirátory i za 776 korun za kus a to nejen v prvních dnech pandemie, ale i mnoho týdnů po jejím začátku.

Kala také upozornil, že miliony respirátory nakoupených pro Česko vůbec neprošly kvalitou kontroly. Navíc se do Česka dopravovaly poměrně draze. Celkem doprava pomůcek stála téměř 1 miliardu korun.

Vláda jako celek podle NKÚ selhala, když dopustila, aby od roku 2012 nebyl aktualizován pandemický plán České republiky. Ministerstvo zdravotnictví sice dostalo od vlády nařízeno plán aktualizovat, ale podle NKÚ už nikdo nezkontroloval, zda tento plán skutečně aktualizován byl. Výsledkem pak bylo, že v roce 2020 byl stát totálně nepřipraven na to, co mělo přijít.

Jako důkaz poslouží počty respirátorů FFP3, které měly k dispozici fakultní nemocnice spadající přímo pod ministerstvo zdravotnictví pro své zdravotníky a další pracovníky. Šlo o 5 400 respirátorů FFP3 pro více než 26 tisíc zaměstnanců.

Kala k tomu poznamenal, že zjištění NKÚ teď musí napomoci tomu, aby v budoucnu k podobnému selhání státu nedošlo.  

„Doufám, že ta kvanta informací, s nimiž přicházíme, budou skutečně využita. Jde o to, aby nás už nikdy podobné události nezaskočily a byli jsme připraveni rychle, smysluplně a zároveň hospodárně reagovat,“ vyjádřil nakonec naději prezident NKÚ Kala na videu zveřejněném na stránkách úřadu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, poslanec za hnutí ANO, se svorně brání, že situace na počátku roku byla složitá a vláda dělala co mohla a hleděla prý především na to, aby se ochranné prostředky dostaly do Česka co nejrychleji.

„NKÚ nereflektuje, že nikdy nikdo takovou situaci v moderní historii České republiky neřešil,“ bránil se Vojtěch ve vyjádření pro Českou televizi.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš má však za to, že kabinet toho měl udělat mnohem víc. A konkrétní ministři by měli za své selhání přijmout odpovědnost.

„Členové vlády by měli vyvodit odpovědnost za tato závažná selhání, způsobené škody a naprostou ignoraci českých výrobců ochranných pomůcek. Je zcela nepřijatelné, aby způsobené škody platil běžný poctivý daňový poplatník,“ napsal rozezlený Bartoš na sociální síti Facebook.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ivan Bartoš se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…