Deníky vzpomínají na Janotu: Odehrál smeč a zemřel

21.05.2011 7:13

Úmrtí jednoho z nejuznávanějších českých ekonomů v pátek zaskočilo odbornou i laickou veřejnost. Na jeho okolnosti nezapomněly ani sobotní listy.

Deníky vzpomínají na Janotu: Odehrál smeč a zemřel

V pátek nečekaně zemřel Eduard Janota, jeden z nejvýznamnějších českých ekonomů a politiků posledních dekád a exministr financí v úřednické vládě Jana Fischera.

Ráno byl "v pohodě"...

Janota podlehl infarktu myokardu, který jej postihl při tenisové hře. Na kurty ve vsi Radovesice se krátce po poledni vydal se svým přítelem Miroslavem Křivánkem. Ten pro Mladou frontu Dnes popsal Janotův zdravotní stav. Podle jeho slov byl výborný. "Od rána byl v pohodě, jako vždy samé vtipy, vůbec nic mu nebylo."

Zemřel Pan rozpočet. Exministru financí Janotovi dotlouklo srdce

Podle bulvárního deníku Blesk, který stejně jako ostatní deníky Janotovi věnuje titulní i další stranu, tak mohlo za ekonomovou smrtí stát velké fyzické vypětí při hře i vysoká teplota.

Poslední smeč

"Janota se zhroutil krátce nato, co zasmečoval míč na druhou stranu kurtu," píše list. I přesto, že mu ihned na pomoc přispěchali spoluhráči a pokusili se jej zachránit, úspěšní nebyli.  Nepomohli bohužel ani přivolaní záchranáři.

Janotovy nečekané smrti už v pátek litovala řada čelných představitelů české politické i ekonomické sféry. „Považoval jsem ho za vynikajícího odborníka a slušného člověka. Bude nám všem chybět," řekl pro server iDNES.cz premiér Petr Nečas (ODS).

Šlo mu o kvalitu, vzpomíná Klaus

Prezident Václav Klaus připomněl jeho působení na ministerstvu financí a označil je za důležité pro celý stát. "Nikdy se nedal do služeb té či oné politické strany, vždy mu šlo jen o kvalitu státního rozpočtu. Bude nám chybět," uvedla hlava státu.

Janota nám bude chybět, litují Nečas i Klaus

Janota byl dlouhá léta zodpovědný za přípravu rozpočtu. Od roku 1999 působil jako náměstek ministra financí, v úřednické vládě Jana Fischera pak přímo jako šéf tohoto resortu. Na jeho přínos zavzpomínal i jeho někdejší nadřízený, exministr financí Vlastimil Tlustý.

Pan Rozpočet

„Asi navždy se mi Janota bude vybavovat v prostorách rozpočtového výboru, kdy jsme společně alespoň čtyřikrát řešili státní rozpočet při jeho schvalování ve Sněmovně," uvedl po Janotově smrti.

Čtěte více:

Králové Hyde parku 2010 jsou Jágr, Gott a Janota

Janota: Ministrování přede mnou byla procházka růžovým sadem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…