Diktatura liberálních demokratů, toxického středu. Ivan Hoffman už vidí, kdo by se jí mohl postavit

20.05.2023 17:01 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Žijeme v diktatuře liberálních demokratů, kteří ve skutečnosti nejsou ani liberální, ani demokraté. Berou si, jako všichni diktátoři, do úst obranu hodnot a zajišťování pořádku. Politika ale spočívá ve stálém hledání svobody tam, kde panuje nesvoboda. Ivan Hoffman se proto zamýšlí, kdo by tuto diktaturu mohl vyzvat na souboj.

Diktatura liberálních demokratů, toxického středu. Ivan Hoffman už vidí, kdo by se jí mohl postavit
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Je přirozené, že člověk touží po tom, co nemá, a běžně si příliš necení toho, co má. Dobrým příkladem je počasí. Když je dlouho sucho, nic pořádně neroste a z polí se práší, člověk poptává déšť. Radost z deště ale klesá, čím déle prší, a když už je všude bláto, člověk touží po suchu. Neuskutečnitelný lidský ideál by vypadal tak, že by bylo sucho a pršelo současně. Dohled nad počasím je ale v kompetenci přírody, která preferuje oscilaci mezi extrémy. A pokud příroda funguje, naše výhrady k počasí nejsou relevantní. V dlouhodobém horizontu počasí dává smysl, přestože jsme s ním průběžně notoricky nespokojení.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44415 lidí
Každá metafora kulhá, ale existuje jistá podobnost mezi tím, jak člověk vnímá počasí a jak se adaptuje na politické poměry. V socialistické diktatuře mu chybí svoboda, v liberální diktatuře spravedlnost. Ideál, kdy by v politice současně panovala svoboda i spravedlnost, se jeví jako ten suchý déšť anebo mokré sucho. A pokud bychom pokračovali v metafoře s přírodou, přemýšlejme, co plyne z faktu, že lidstvo absolvovalo na této planetě všemožné politické kotrmelce a stále zde je. Možná jsou naše výhrady k politice, jež osciluje mezi extrémy irelevantní. Co když v dlouhodobém horizontu politika dává smysl, přestože jsme s ní průběžně notoricky nespokojeni?

Má generace měla vzácnou příležitost zažít na vlastní kůži jak společnost, která preferovala spravedlnost, tak i společnost, která upřednostnila svobodu. Zažili jsme, že nesvobodná společnost nebyla úplně spravedlivá, stejně jako nespravedlivá společnost není zcela svobodná. Pokud ale přivřeme všechny oči, dospějeme k tomu, co píše religionista Jan Schneider, že si totiž umíme představit svobodnou společnost, která je nespravedlivá, ale neumíme si představit spravedlivou společnost, která by byla nesvobodná! Spravedlnost je nadřazený koncept, protože musí obsahovat svobodu, aniž by nutně platil opak.

Podstatou politiky, pokud ji nezúžíme na pouhou technologii moci, je hledání svobody tam, kde panuje nesvoboda a hledání spravedlnosti, kde vládne nespravedlnost. Kromě toho se ale společnost potácí i mezi demokracií a diktaturou. Diktatura má v soupeření s demokracií výhodu, neboť se může vymlouvat na obranu hodnot, zajišťování pořádku. Demokracii vždy provází spontaneita, respektive chaos. Demokracie je proces. V gesci diktatury se ovšem demokracie stává stavem, neživou substancí, a nakonec kladivem na čarodějnice. Proto diktatura v člověku křísí touhu po demokracii.

Nacházíme se v bodě, kdy diktatura liberálních demokratů (kteří ve skutečnosti nejsou ani liberální ani demokraté) brání nespravedlivost omezováním svobody. Takovýto politický terén je ideální živnou půdou pro konzervativní revoltu. Může jít o společnou revoltu konzervativní, ve smyslu původní, neliberální levice s původní, neliberální pravicí, neboť jejich společným protivníkem je toxický, progresivistický liberální střed.

Výsledkem takové revolty asi nebude ideální počasí. Co vyroste z pseudoliberálního kompostu na smetišti dějin? Střízlivě vyhlížejme obnovenou oscilaci mezi svobodou a spravedlivostí. Už aby to tu bylo, mimochodem.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…