Díra na peníze. Policie šetří desítky milionů vyvedené z rozvědky

06.03.2020 7:21

Policie loni v létě obvinila bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci. Blahut měl podle obvinění vyvést z rozvědky desítky milionů korun prostřednictvím operace na záchranu misionáře Petra Jaška vězněného v Súdánu. Nyní se kauza dostává do dalšího dějství – podle zjištění Mladé fronty Dnes se vyšetřování zaměřilo i na starší Blahutovy transakce před Súdánem. Blahut byl náměstkem od roku 2014 do roku 2018.

Díra na peníze. Policie šetří desítky milionů vyvedené z rozvědky
Foto: Wikipedie
Popisek: Sídlo ÚZSI v Praze-Kobylisích

Propuštění Jaška měla vyjednat egyptská tajná služba výměnou za odposlouchávací přístroje Agáta. K nákupu agát zřejmě nikdy nedošlo a peníze vyčleněné na vysvobození Jaška zmizely. Blahut obvinění, že desítky milionů korun vyvedl neznámo kam, odmítá. 

Průtok peněz ve zpravodajské službě musí být už z principu složitý a netransparentní, což samo o sobě vyšetřování ztěžuje, dodává reportér deníku Jan Hrubeš. Aby tedy transakce nevzbudila příliš pozornost úřadů dané země, musí se vytvořit dostatečná legenda o jejich původu.

Dochází proto k různým fiktivním i reálným nákupům nebo převodům. „Nejde někam poslat peníze, které předtím byly jen na kontě krycí firmy. Jejich původ se musí dostatečně obhájit,“ uvedl k tomu pro deník zdroj z bezpečnostní komunity.

Podle nynějšího ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (rozvědky) Marka Šimandla za minulého vedení služby, tedy za náměstka Blahuta a ředitele Jiřího Šaška, selhaly kontrolní mechanismy. „Tyto mechanismy bohužel přestaly být v nedávné minulosti využívány, a to umožnilo těm dnes už několika bývalým zaměstnancům nechovat se úplně podle pravidel,“ řekl Šimandl pro Respekt.

Převod peněz do Egypta, za které si měla tamní služba pořídit zmíněné agáty, měl proběhnout v hotovosti. Rozvědka údajně předala peníze egyptské tajné službě. Ta za ně měla podle dohody nakoupit agáty. K tomu však zřejmě nedošlo. „Když odjel jeden z českých rozvědčíků nákup ověřit, ukázala mu egyptská protistrana techniku, u níž existují pochybnosti, že byla nakoupena z českých peněz,“ dodává Hrubeš.

Podle výpovědi tehdejších aktérů už tehdy ÚZSI věděla, že peníze nezůstanou v Egyptě, ale dostanou se do Súdánu. A tam bude většina použita jako taxa za propuštění misionáře Jaška. Lidé z bezpečnostní komunity upozorňují na fakt, že krátce poté, co se začalo psát o částce, která měla být za Jaškovo propuštění vyplacena, proběhly na čelných politických postech v Súdánu personální změny. „Spekuluje se, zda se neukázalo, že k určitým lidem doputovala daleko menší část peněz,“ uvedl zdroj Mladé fronty Dnes.

V minulém roce však súdánská armáda svrhla diktátora Umara Bašíra. Spojení změn v súdánské vládě s penězi z Česka zůstává spekulací. Inspekce, která vyšetřuje Blahuta, teď pracuje i s možností, že část z vyčleněných milionů neskončila ani v Egyptě, ani v Súdánu, ale že ji „odklonil“ někdo hned na začátku v Česku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…