Diváci narušující brněnské představení dostanou co proto. Ředitel divadla je nazval lůzou a srovnával s fanoušky Hitlera, policie bude prohlížet video a hledat trestné činy

27.05.2018 15:20

Policie předá případ sobotního narušení inscenace s postavou znásilňujícího Ježíše do přestupkového řízení pravděpodobně příští týden. Aktivisté protestovali proti hře přímo na jevišti. Policie musí událost nejprve administrativně zpracovat, což několik dní potrvá, řekl ČTK policejní mluvčí Pavel Šváb.

Diváci narušující brněnské představení dostanou co proto. Ředitel divadla je nazval lůzou a srovnával s fanoušky Hitlera, policie bude prohlížet video a hledat trestné činy
Foto: Festival Divadelní svět
Popisek: Divadelní hra Naše násilí a vaše násilí

Policisté v sobotu zjistili totožnost 19 lidí, kteří při představení koordinovaně vyšli na pódium, bránili hercům v pokračování a žádali o ukončení produkce. Odešli až za asistence policejního antikonfliktního týmu. Policie také projde záznamy z divadelního sálu, aby zjistila, zda někdo nepřekročil meze přestupku a zda nevznikne podezření ze spáchání trestného činu.

Hostující inscenace Naše násilí a vaše násilí režiséra Olivera Frljiče byla součástí festivalu Divadelní svět Brno. Pořádá jej Národní divadlo Brno. Herci byli cizinci, většinou muslimové. Inscenace, v jejíž závěrečné scéně herec s trnovou korunou sestoupí z kříže a znásilňuje muslimku, budila vášně už předem. Hra se mimo jiné zabývá vztahem Západu k Blízkému východu a jeho obyvatelům.

Zpravodaj ČTK v sále žádné fyzické násilí nezaznamenal, lidé nespokojení s inscenací dupali, hvízdali, házeli na jeviště zmačkané vstupenky. Poté vtrhli na jeviště, které v sále Husy na provázku není nijak oddělené od hlediště. Někteří se také hádali s ostatními diváky, kteří žádali, aby představení pokračovalo. Zmatky trvaly asi hodinu.

Podle Švába byli policisté připravení v blízkosti divadla. Neměli informace o násilném jednání. Uvnitř byla bezpečnostní služba zajištěná pořadateli. Podobně tomu bývá například při fotbalových zápasech, kdy policie zůstává mimo stadion a zasahuje až v případě nutnosti, kdy pořadatelská služba na situaci nestačí.

Slušní lidé po sobotním incidentu sklízejí na své facebookové stránce chválu, ale i kritiku za to, že chtějí rozhodovat, co je a není umění, případně na co mají lidé chodit do divadla.

Na sociální síti se k zážitku vyjadřují také osobnosti kultury, které byly přímo v sále. „Členové hnutí Slušní lidé si osobují právo cenzurovat umění, zničit představení a utlačovat herecký soubor přímo na jevišti. Vzpomeňte si na to na podzim při komunálních volbách. Násilí, buranství, hloupost, malost,“ napsala spisovatelka Kateřina Tučková. Michal Dočekal, ředitel činohry Národního divadla, večer označil za zážitek, byť spíše sociologický než divadelní.

Knězi a dokumentaristovi Janu Hanákovi Frljičova inscenace připomínala „plakát, který hlásá černobílou tezi“, že Evropané, potažmo křesťané mohou a mohli snad za všechny hříchy světa. „Tuto tezi neustále opakuje ve sledu více či méně brutálních obrazů, aniž diváka zatěžuje nějakými kontexty, v kreativním koktejlu jednotlivých pravd a lží, jak se mu to hodí, bezpochyby ve své nejlepší radikální víře,“ popsal Hanák. Za absurdní ovšem označil i chování aktivistů narušujících hru.

Serveru Seznam Zprávy také poskytl své vyjádření ředitel festivalu a Národního divadla Brno Martin Glaser. Tomu vadily demonstrace na Zelném trhu i spílání návštěvníkům divadla. „To jsou věci, které jsme viděli ve filmech o nástupu fašismu v Německu, Itálii nebo Maďarsku,“ řekl Glaser.

Nechal se také slyšet, že rovněž trvalo dlouho, než na místo dorazila policie. Bylo to prý nekonečné čekání. Celý incident pak odsoudil slovy, že to, že si někdo osobuje právo vtrhnout na jeviště a bránit hercům v představení, je přirozený důsledek toho, co rozpoutali politici. „Předem říkali, co se hrát má a co ne. Protože neměli nástroje, jak hru zakázat, tak to vzala do vlastních rukou lůza,“ uvedl Glaser pro server Seznam Zprávy.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …