Divná atmosféra s Bártou za zády. Dobeš popisuje praktiky na dopravě

20.04.2012 7:25

Kritizoval někdejšího prvního muže Správy železniční a dopravní cesty Pavla Habartu nebo pověřeného ředitele Ředitelství silnic a dálnic Reného Porubu za jejich pochybení a dostal od Věcí veřejných přes prsty. Řeč je o ministru dopravy Pavlu Dobešovi, který v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny popisuje, jak se mu pracovalo s Vítem Bártou za zády.

Divná atmosféra s Bártou za zády. Dobeš popisuje praktiky na dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Dobeš

Ministr dopravy Pavel Dobeš, který patří mezi stoupence nové platformy vicepremiérky Karolíny Peake, říká v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny, že Vít Bárta chtěl stále ovlivňovat fungování ministerstva dopravy. Některé nekvalitní manažery prý chránil před vyhazovem a kryl podezřelé zakázky. Spolupráce s Bártou se z počátku zdála logická, přece jen byl bývalým ministrem dopravy a šéfem poslaneckého klubu VV. Bylo tedy na místě zachovat určitou kontinuitu, ale v jednu chvíli nabývala tato spolupráce podivných rozměrů.

„Jenže pak se začalo stávat, že jsem přišel s tím, že se mi nelíbí něčí práce, a odpověď byla, že to ještě musíme spolu probrat a že se uvidí. … Když jsem říkal, že došlo k pochybení ze strany managementu, že to vedlo ke správním řízením, tak jsem najednou slyšel, že to tak přece nebylo a abych počkal a některé z těch lidí nevyhazoval. To byla divná atmosféra," popisuje situaci Dobeš.

ŘSD, ani Správa železniční a dopravní cesty si nemohou dělat, co je napadne

Jedním z manažerů, které Vít Bárta touto cestou chránil, byl i někdejší první muž Správy železniční a dopravní cesty Pavel Habarta. Když se přiblížila doba Habartova odvolání, začalo se ve VV proslýchat, že by měl Dobeš odejít z funkce. Určité výhrady měl ministr také k působení současného šéfa ŘSD Reného Poruby, ale ten ještě dostane šanci vše vysvětlit.

„Pan ředitel měl komplikovanou situaci, musel řešit zvlněnou D47, na čemž ŘSD pořád pracuje. Tady vidím pozitiva, která ale nemohou kompenzovat kroky jiné. Třeba že jsou vypsány zakázky na 3,5 miliardy korun krátce před startem nového zákona o veřejných zakázkách a jsou v nich věci jako tunel za Národním muzeem, které nejsou v žádném plánu, nejsou rozpočtově kryty a jde o zakázky za desítky milionů. To je velmi diskutabilní. Stejně výsledek kontroly veřejných zakázek, která zjistí, že ze 30 zakázek jich je 29 s pochybeními,“ rozkrývá problémy Dobeš.

K dokreslení celé situace je třeba dodat, že se pánové Habarta i Poruba objevili na posledním jednání kompletních VV. Řekli prý o Dobešovi, že mezi ministerstvem a oběma společnostmi, které pod resort spadají, dlí hluboká propast a nenechali si vysvětlit, že ministerstvo musí kontrolovat jejich činnost. Dobeš se pokoušel o trpělivé vysvětlování celých pět hodin, ale nakonec přišlo již známé ultimátum: buď rezignace na post ministra, nebo vyloučení z VV.

Budeme čitelnější

V závěru rozhovoru se Dobeš vyjadřuje k nové straně, kterou zakládá vicepremiérka Karolína Peake a Dobeš ji plně podporuje. Budou prý mnohem čitelnější než VV, především budou mít průhlednější financování strany. Nová platforma počítá např. s tím, že bude mít otevřený účet a bude zveřejňovat všechna jména dárců. Straně už vznikají stanovy a hlásí se příznivci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…