Dnes se sejdou vyjednavači ČSSD a ANO. Zkusí se domluvit na daních

17.11.2013 6:40

Týmy ČSSD a ANO, které jednají o povolebním uspořádání, se dnes večer znovu sejdou. Dvě nejsilnější strany v nové sněmovně se zatím neshodly především na přístupu k daním. Sociální demokraté chtějí, aby příští vláda zvýšila daně firmám a zavedla povinné registrační pokladny pro živnostníky. Hnutí ANO s tím nesouhlasí. Právě debata o daních je pro obě strany zásadní.

Dnes se sejdou vyjednavači ČSSD a ANO. Zkusí se domluvit na daních
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Někteří zástupci možných koaličních partnerů připouštějí, že bez shody v této oblasti se vyjednávání nemohou posunout.

ANO kromě kalkulace připravuje vlastní návrh: Nechat daně příští dva roky nastavené tak, jak jsou. Místo daňových změn rychle zavést opatření, která omezí plýtvání při státních nákupech a daňové úniky.

Strany mají jiný názor například také na porodné. "Nesouhlasíme s porodným na druhé a třetí dítě," uvedla poslankyně ANO Jaroslava Jermanová, která je členkou jednoho z expertních týmů. ANO na rozdíl od sociální demokracie nechce hned zrušit druhý důchodový pilíř.

Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové mají obě strany řadu společných programových priorit. Obě chtějí usilovat například o přijetí novely zákona o veřejných zakázkách, služebního zákona a podporují protikorupční návrhy iniciativy Rekonstrukce státu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…