Do bašty separatistů Doněcku míří další vojenské kolony

10.11.2014 11:38

Kolem východoukrajinského Doněcku dál roste napětí a obavy z propuknutí velkého střetu. Po víkendových zprávách o zintenzivňujících se přestřelkách a vojenských konvojích, včetně děl a tanků, které se k této metropoli proruských povstalců sjíždějí, dnes zpravodajové agentury AFP informují, že tam míří další kolony. Zatímco Kyjev upozorňuje, že jde o ruské jednotky, povstalci tvrdí, že jsou to jejich zálohy.

Do bašty separatistů Doněcku míří další vojenské kolony
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

AFP uvádí, že nedaleko Šachtarsku na cestě k Doněcku bylo dnes viděno šest tanků a dva obrněné transportéry. V Makijivce pak novináři zaznamenali konvoj 15 neoznačených kamionů, z nichž 14 táhlo směrem na Doněck děla ráže 122 milimetrů. Všechny vozy byly prý zakryté plachtami, kromě jednoho, na jehož korbě bylo vidět naskládané bedny s municí.

V Doněcku byla slyšet střelba i v noci na dnešek

V samém Doněcku se palba ozývala i v noci na dnešek. Agentura Ukrinform napsala, že povstalci opět ostřelovali z minometů a děl pozice ukrajinských sil v oblasti letiště, o něž se již týdny tvrdě bojuje bez ohledu na příměří a které podle Kyjeva nadále kontroluje armáda.

Podle tiskového střediska armádní operace proti povstalcům byly přes noc ostřelovány zvlášť intenzivně pozice vládních sil u města Debalceve, ležícího severovýchodně od Doněcka.

Hlasování v Doněcku a Luhansku zpochybnilo dohodu o příměří

Situace v oblastech nazývaných proruskými separatisty Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika se prudce zhoršila po referendech vzbouřenců konaných 2. listopadu. Hlasování, které mělo za podpory Moskvy potvrdit „legitimitu" vůdců rebelie, zpochybnilo dohodu o příměří, kterou na počátku září uzavřeli v Minsku představitelé Kyjeva a povstalců s účastí zástupců Moskvy a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Ukrajinská vláda a Západ toto referendum neuznávají, Moskva dala najevo, že ho „respektuje".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…