Do čela ÚSTR patří renomovaný historik, myslí si prezident

17.04.2013 19:53

Prezident Miloš Zeman by v čele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) rád viděl renomovaného historika. V čele instituce by neměl být bývalý mluvčí biskupů Daniel Herman ani překladatelka z polštiny. Napsala Česká televize na svém webu.

Do čela ÚSTR patří renomovaný historik, myslí si prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman se nepřiklonil ani na jednu stranu sporu. V čele ÚSTRu nerad viděl Hermana a nepodpořil ani jmenování jeho nástupkyně Pavly Foglové. "Historický ústav má vést renomovaný historik, nikoliv bývalý tajemník biskupské konference a nikoliv bývalá překladatelka z polštiny," myslí si prezident.

Ani ředitel nemocnice nemusí být lékař, namítl Herman

Foglová překládá z polštiny a vedla České centrum ve Varšavě. Herman byl zase v letech 1996 až 2005 mluvčím České biskupské konference. Na přelomu let 2004 a 2005 byl pověřen vedením sekretariátu konference.

Herman s názorem prezidenta Zemana nesouhlasí.  Použil příměr, že ředitel nemocnice také nemusí být lékař.

Němcová se obává politizace ÚSTRu

S Hermanem se ve středu sešla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ta po setkání vyjádřila obavy, že by mohlo dojít k politizaci ústavu v této chvíli, kdy se vyměnilo jeho vedení.

"Zavření archivu má posloužit k tomu, aby ovládnutí společnosti s pomocí komunistů bylo pro sociální demokraty snadnější, jsem přesvědčena, že tuhle politickou rovinu to v sobě má, jinak by boj o ústav takový nebyl," zopakovala Němcová názor pravice. ČSSD i komunisté to ale odmítli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…