Do kin vstupuje česko-polský dokument o Karlu Krylovi

17.11.2016 6:35

Celovečerní dokumentární film Bratříček Karel polské režisérky Krystyny Krauzeové dnes vstupuje do českých kin. Vedle životních osudů legendárního písničkáře zaznamenává i dopad jeho tvorby v Polsku. Snímek natočený v česko-polské koprodukci přibližuje pro mnohé neznámé události z Krylova života.

Do kin vstupuje česko-polský dokument o Karlu Krylovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Busta Karla Kryla

Snímek začíná televizním záznamem oznámení úmrtí Kryla 3. března 1994 a končí zamyšlením nad jeho odkazem pro dnešní dobu. Ve snímku kromě českých zástupců (Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jiří Černý a další) vyprávějí o svých setkáních s Krylem také polská režisérka Agnieszka Hollandová nebo zpěvák Michał Tarkowski.

Snímek obsahuje množství archivních záběrů ukazujících odlišnost politického vývoje v bývalém Československu a v Polsku. Nechybí záběry ze slavného koncertu ve Vratislavi, kde Kryl vystoupil v roce 1989 ještě v době, kdy měl vstup do vlasti zakázaný. Kromě písniček, které nazpíval v češtině i polštině, diváci ve filmu uslyší promlouvat Kryla z dosud nezveřejněných nahrávek z Rádia Svobodná Evropa a z amatérských záznamů.

Režisérka zachytila i Krylovo zklamání politickým vývojem po listopadu 1989 a nesouhlas s rozdělením Československa v roce 1992.

Karel Kryl se narodil v roce 1944 v Kroměříži. Vystudoval keramickou školu, ale proslavil se jako písničkář a básník. Stal se legendou svobodné kultury nejen pro mladou generaci 60. let, která se nemohla smířit s okupací tehdejšího Československa v roce 1968, ale zůstal pojmem i pro generace následující. Kryl žil od roku 1968 v Německu, po roce 1989 se do tehdejšího Československa pravidelně vracel. Zemřel ve věku nedožitých 50 let v Německu.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…