Do nemocnic míří na pomoc medici. Z lékařské fakulty v Praze zní varování

07.11.2020 18:25

Za pátek v Česku přibylo přes 11 tisíc nových pozitivně testovaných případů infekce koronavirem; 196 lidí s covidem-19 jen za pátek zemřelo. Kraje povolávají do nemocnic stovky mediků.

Do nemocnic míří na pomoc medici. Z lékařské fakulty v Praze zní varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

S vývojem koronavirové epidemie to v Česku zatím vůbec nevypadá růžově. Jen za pátek zemřelo s nemocí covid-19 196 lidí a testy odhalily více než 11 tisíc nově nakažených osob. Roste i počet covid-pozitivních lékařů a zdravotních sester. Kraje povolávají do služby studenty medicíny. Hlásí se i dobrovolníci.

Podle ČT povolaly kraje do nemocnic na 800 mediků. Dalších 2100 se přihlásilo do nemocnic dobrovolně.  Studenti třetího či vyššího ročníku mohou do nemocnic nastoupit, ale pouze jako ošetřovatelé. Pokud by měli vykonávat odbornější práci, je to nejprve třeba upravit zákonem.

„Pověřovat studenty činnostmi, které jim formálně nepřísluší, vytváří riziko pro studenty, to zařízení i pacienty,“ uvedl ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví proděkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze David Marx.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…