Do případu vyznamenání pro Jiřího Bradyho zásadně promluvil kancléř Mynář

24.10.2016 19:37

Údajný telefonát šéfa hradního protokolu Jiřímu Bradymu ohledně státního vyznamenání je možná výrazným posunem v celé kauze. A to aniž by kdokoli řekl něco nového. ParlamentníListy.cz v archivu objevily rok staré vyjádření Jindřicha Forejta, které je obecně platné a v současné kauze nejspíš hodně vysvětluje. Vše doplňuje hradní kancléř Vratislav Mynář důležitým sdělením.

Do případu vyznamenání pro Jiřího Bradyho zásadně promluvil kancléř Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě 24 soudců a soudkyň obecných soudů České republiky

Slíbil nebo neslíbil prezident Zeman státní vyznamenání Jiřímu Bradymu? Hrad ústy prezidentského mluvčího Ovčáčka jasně říká, že nikoli, protože Brady na definitivním seznamu nefiguroval a nemohl tak být ani vyškrtnut.

Brady a hlavně jeho synovec a ministr Daniel Herman říká, že Zeman medaili slíbil a dokládá to telefonátem Jindřicha Forejta, vrchního hradního protokoláře, který prý Bradymu do Kanady volal 14. října. Tím je opřena i konstrukce, že vyznamenání bylo slíbeno a na základě Hermanovy schůzky s dalajlámou bylo zrušeno.

Tady jde o tvrzení proti tvrzení. Ministr Herman uvádí, že mu prezident Zeman na slovenské ambasádě před svědky vyhrožoval a vydíral ho. Někteří svědkové ale říkají, že nic takového neslyšeli. Ministr zároveň odmítá informace ParlamentníchListů.cz, že vše bylo naopak a on sám slíbil prezidentovi, že pokud Brady dostane medaili, s dalajlámou se nesetká (více ZDE).

Daniel Herman zároveň v neděli zveřejnil údajnou SMS zprávu od ředitele protokolu Forejta v následujícím znění: „Pane ministře, dobrý den. Chtěl bych Vás informovat, že diskutovaný návrh na udělení / propůjčení státního vyznamenání byl pro letošní rok odložen. Jindřich Forejt.“

 

 

V SMS je důležitá formulace „diskutovaný návrh“. Herman předložil návrh, o kterém bylo diskutováno, a nakonec nebyl přijat. Nikoli tedy, že by Zeman potvrdil vyznamenání Bradyho, pak si to rozmyslel a ze seznamu ho vyškrtnul.

Herman zároveň zveřejnil dopis, který mu přišel od hradního kancléře Vratislava Mynáře, kde potvzuje, že Hrad dostal ministrův návrh na udělení ocenění pro Jiřího Bradyho a bude se jím zabývat. Celý dopis ukázal ministr kultury médiím. Jenže to není potvrzení vůbec ničeho. Dopisů přesně v tomto doslovném znění rozesílá prezidentská kancelář desítky, možná stovky a reaguje tak na veškeré návrhy na vyznamenání, které na Hrad lidé pošlou. Jde o lehce ověřitelnou záležitost.

Nyní k tomu vůbec nejdůležitejšímu, čímž je v danou chvíli telefonát mezi Jindřichem Forejtem a Jiřím Bradym, který měl proběhnout 14. října 2016. Toto datum zaznělo třeba v citaci vyjádření Bradyho publikovaného na serveru novinky.cz v pátek 21. října. Server echo24.cz sice v jednom z článků hovoří o 12. říjnu, ale ať by to bylo jedno či druhé datum, není to podstatné.

Citace slov Bradyho ze serveru novinky.cz

Konečný seznam vyznamenaných byl k dipozici ve středu 19. října po kontrasignaci premiérem. Sám Bohuslav Sobotka v prohlášení pro ČTK uvedl, že seznam podepsal právě ve zmíněný den ráno hned poté, co mu byl doručen z Pražského hradu.

Jenže ředitel Forejt sám v minulém roce při rozhovoru pro ParlamentníListy.cz o ceremoniálu 28. října uvedl, že osobnosti, které mají ocenění z rukou prezidenta převzít, začíná uvědomovat až ve chvíli, když dostane od hlavy státu konečný, hotový seznam. Ten ovšem v době, kdy měl telefonát Bradymu proběhnout, ještě neexistoval.

ParlamentníListy.cz publikovaly loni 13. listopadu rozhovor s Jindřichem Forejtem. Šlo o interview, v němž ředitel protokolu hodnotil uplynulý ceremoniál a seznamoval čtenáře s tím, jaké přípravy musí před událostí proběhnout.

Redakce mu položila i otázku, jakým způsobem je v kontaktu s osobnostmi, které mají být vyznamenány a jaká je v tom jeho úloha. „Pan prezident mi předá jmenný seznam vyznamenaných, když je tento hotov a mým úkolem je se s nimi spojit a informovat je o rozhodnutí pana prezidenta propůjčit / udělit jim státní vyznamenání,“ sdělil tehdy ředitel Forejt.

V té době se kauza podobného rázu pochopitelně neřešila, šlo o sdělení v obecné rovině, jak příprava a sdělení rozhodnutí prezidenta směrem k osobnostem probíhá. Podstatné je i to, že rozhovor proběhl písemně, elektronickou formou. Nemohlo dojít k žádné úpravě či změně. Vše jsou tak zaručeně originální doslovné odpovědi z pera ředitele hradního protokolu, v nichž nebylo změněno ani písmenko.

Pokud tedy k onomu probíraného telefonátu došlo 14. října, neexistoval hotový seznam vyznamenaných. Je tedy otázkou, co přesně bylo obsahem hovoru. Forejt již dříve ČTK sdělil, že pouze zjišťoval, zda by se v případě schválení nominace mohl Brady na Hrad dostavit.

Kromě toho postup ohledně státních vyznamenání dle zjištění redakce funguje tak, že osobnosti, které mají ocenění dostat, jsou o rozhodonutí prezidenta informovány oficiální cestou formou dopisu. Telefonát nehraje žádnou roli. To svým vyjádřením potvrzuje i hradní kancléř Vratislav Mynář.

„Pokud pan prezident schválí, že danému člověku udělí státní vyznamenání, je budoucí nositel tohoto ocenění informován oficiální cestou, což je dopis z Kanceláře prezidenta republiky, který je mnou podepsaný. Jestli někdo někomu telefonoval, není podstatné a nehraje to žádnou roli. To není potvrzení, že vyznamenání dostanete. Jediným oficiálním potvrzením je mnou zmíněný dopis. A jestli pan Brady takový dopis má, ať ho předloží,“ sdělil ParlamentnímListům.cz kancléř.

Jasněji také může být po úterní tiskové konferenci Jiřího Ovčáčka, které by se měl mimořádně zúčastnit i ředitel protokolu Jindřich Forejt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…