Dolínek vzkazuje všem, kteří nesouhlasí s demolicí Libeňského mostu: Nedokážete to zdržet, máme stavební povolení

25.04.2018 22:16

Pražští radní v úterý podpořili zbourání Libeňského mostu, na protest proti jejich rozhodnutí ve středu zablokovaly zhruba dvě stovky lidí most na několik minut. „Občanské protesty zbourání Libeňského mostu zdržet nedokážou,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD). O tom, zda bude současný most nahrazen novým, budou ještě ve čtvrtek rozhodovat pražští zastupitelé.

Dolínek vzkazuje všem, kteří nesouhlasí s demolicí Libeňského mostu: Nedokážete to zdržet, máme stavební povolení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Petr Dolínek tvrdí, že Libeňský most se dostal do neopravitelného stavu a je nutné jej zdemolovat, v případě rekonstrukce mostu by prý byly náklady na údržbu vysoké. „Oprava vlastně znamená postavení nového mostu uvnitř popraskaných zdí,“ řekl a zdůraznil, že všechny negativní jevy by se v takovém případě musely opravovat dál, protože by nevznikl nový most. To je podle Dolínka jedna z věcí, proč odborníci doporučili udělat most nový. „Rozdíl mezi oběma variantami je 500 až 600 milionů korun,“ řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Dolínek uvedl, že začátkem příštího roku by se mohl už vybírat zhotovitel mostu nového. „První kolo soutěže je za námi. Design by měl ještě projít úpravou a aktualizací. Potom by běželo ve druhé polovině letošního roku druhé kolo soutěže,“ upřesnil s tím, že na místě, kde jsou původní pilíře mostu, pak vystaví pilíře pro nový most a nahradí jeden most druhým. „Už před čtyřmi roky město rozhodlo, že rekonstrukce mostu proběhne tak, že starý postupně nahradíme novým mostem,“ připomněl.

Součástí projektu je prý i technická lávka, na kterou jsou přivěšeny sítě. „Podobně se pracovalo třeba na Prašném mostě. Technická správa komunikací, konkrétně pan investiční ředitel Fichtner, má pracovní návrh náhradního mostu.“ Ten podle Dolínka vypadá, že by mohl být schůdný finančně i technicky, výsledky budou známé během následujících týdnů.

Pokud by však celé náhradní přemostění – pokud vůbec bude možné ho postavit – mělo podle Dolínka stát více než čtvrt miliardy, což je polovina ceny nového mostu, je to o vážné diskusi. „Jsem připravený otevřít platformu, kde odborníci, kteří doporučují tento postup, budou lidem odpovídat na dotazy,“ přislíbil Dolínek v reakci na případné další protesty proti bourání Libeňského mostu. 

Celý rozhovor ZDE.

„My máme platná stavební povolení,“ odpověděl náměstek pražské primátorky Dolínek serveru Aktuálně.cz na otázku, zda občanská společnost formou protestů a petic dokáže zbourání této kubistické architektury zdržet. „Tři roky se do projektu investovalo, dopadlo to ovšem tím, že Libeňský most musel být pět týdnů zavřený a museli jsme ho podepřít. To není ideální, most opravdu není v dobré kondici,“ uzavřel s tím, že kdyby se jeho rekonstrukce před čtyřmi roky nepozastavila, v roce 2016 či 2015 by vysoutěžili zhotovitele a v roce 2019 by mohl už být nový most.


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…