Donald Trump našel v Evropě neuvěřitelného spojence. Neuhodnete, který evropský politik ho podpořil

04.01.2016 13:05

Uchazeč o kandidaturu na prezidenta USA za republikánskou stranu Donald Trump získal zajímavého podporovatele. Absolutní podporu ve volbách mu vyjádřil politik ze země, od které by to asi nikdo nečekal. Jde o předsedu Srbské radikální strany Vojislava Šešelja, který byl loni před rokem dočasně propuštěn z vazební věznice haagského tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Donald Trump našel v Evropě neuvěřitelného spojence. Neuhodnete, který evropský politik ho podpořil
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

„Vyzývám bratry Srby, kteří žijí v USA, aby v nadcházejících prezidentských volbách všemi svými silami podpořili republikánského kandidáta Donalda Trumpa,“ napsal na svém facebookovém i twitterovém účtu šéf srbských radikálů.

Pod výzvou pak Šešelj citoval údajné Trumpovo prohlášení, které mělo zaznít při jeho vystoupení v televizním pořadu Larryho Kinga. „Clintonovi způsobili na Balkánu a v Kosovu chaos. Podívejte, co jsme způsobili Srbsku vzdušným bombardováním. Ti samí Srbové zachraňovali americké piloty během druhé světové války. Je velkou chybou, že jsme bombardovali národ, který byl naším spojencem ve dvou světových válkách. Clintonovi to považují za úspěch, pro mě je to hanba. Omlouvám se Srbům za všechny chyby americké politiky a především chyby Clintonových. V boji proti islámskému terorismu potřebujeme spojence, kteří mají bojové zkušenosti s tímto zlem – a to jsou v Evropě Rusové a Srbové. Pokud já budu v čele Ameriky, bude změněn do teď často špatný zahraničněpolitický kurs,“ citoval srbský politik Trumpova slova. Zřejmě jde už o starší prohlášení. Nicméně na základě toho vyzval k jeho podpoře.

Vojislav Šešelj během rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz. Foto: František Postupa

Srbský nacionalistický politik Vojislav Šešelj je zakladatel a předseda Srbské radikální strany. V listopadu 2014 byl po více než jedenácti letech propuštěn „dočasně na svobodu“ z vazební věznice Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Šešelj je jinak celé roky drsným kritikem Spojených států, její zahraniční politiky i činitelů. USA považuje za iniciátora destabilizace celé řady zemí světa. ParlamentníListy.cz před rokem přinesly exkluzivní rozhovor s Vojislavem Šešeljem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…