Dotaz Jurečkovi nepřipuštěn. Odvedli nás do vedlejší místnosti... Co se odehrávalo na Primě

27.05.2022 18:32 | Bleskově

Za doslova skandální označila Trikolora chování ministrů Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Martina Kupky (ODS) před zahájením superdebaty v televizi CNN Prima News. Ministři si totiž na soukromé televizi vynutili „stopku“ pro dotazy, které podle původního scénáře měl diskutujícím politikům položit mimo jiné i ekonomický expert Trikolory Miroslav Ševčík. Televizi pohrozili, že pokud by měli čelit jeho dotazům, z debaty odejdou.

Dotaz Jurečkovi nepřipuštěn. Odvedli nás do vedlejší místnosti... Co se odehrávalo na Primě
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Radim Fiala, Alena Schillerová, Martin Kupka a Marian Jurečka v CNN Prima News

„Odvedli nás do separátní místnosti a bylo nám sděleno, že pan Jurečka a pan Kupka nesouhlasí s tím, abychom jim položili dotazy. Pokud jim, panu Jurečkovi a panu Kupkovi, nebude vyhověno, tak že odejdou ze studia,“ popsal okolnosti incidentu Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. „Troufnu si říct, že kdyby tam tito dva současní ministři nebyli, tak se možná i méně ztrapnili,“ rýpl si Ševčík do Jurečky s Kupkou při pohledu na procentuální výsledek hlasování diváků.

„Je zřejmé, že některým politikům vadí názory běžných občanů, a možná se zhlédli i v nově vybudovaném ‚cenzorském úřadu‘ při Úřadu vlády a pravděpodobně jim pan vrchní cenzor poradil, aby se nás v diskusi tímto způsobem zbavili. Zažil jsem i 80. léta minulého století a tato situace mi je velmi připomněla,“ kroutí hlavou docent Ševčík.

Proti chování politiků i televize se ohradila také předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. „Považuji za naprosto skandální, že vládní ministři diktují soukromé televizi podmínky, kdo jim smí či nesmí klást otázky. Čeho se bojí? Za zcela nestandardní a politováníhodné považuji i to, že jim produkce Primy vyhověla. Rozhodně budu požadovat po Primě vysvětlení,“ uvedla Majerová, podle které není normální, aby produkce pozvala za nějakým účelem do studia hosty, dvě hodiny je nechala čekat a následně jim pak oznámila, že nic domluveného neplatí, protože se ministři bojí nepříjemných otázek.

„Chápu, že na svoje koryta čekali pánové ze SPOLU dlouho, jsou teď na koni a myslí si, že můžou vše, ale takovéto praktiky jsou dle mého názoru těžce za hranou,“ dodala Majerová.

„Chtěl jsem se jich mimo jiné zeptat i na otázku, jestli považují za normální, že naši producenti jsou schopni i v dnešní době vyrábět jednu kilowatthodinu elektřiny za náklady kolem 50 haléřů až jedné koruny, a domácnosti v Česku za kilowatthodinu mají platit 11 až 12 Kč. A firmy v některých případech ještě více,“ prozradil Ševčík, na co se politiků chtěl ptát.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…