Drábek plánuje snížení daní firmám i rodičům. Díky firemním školkám

09.05.2012 12:15

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) plánuje, že sníží daně firmám i zaměstnancům, a to prostřednictvím firemních školek. Ministr chce s pomocí daňových úlev podnítit jejich zakládání a věří, že na tom stát v konečném důsledku vydělá. Každý rodič, který se co nejdříve vrátí do zaměstnání, totiž představuje pro českou ekonomiku jednoznačné plus.

Drábek plánuje snížení daní firmám i rodičům. Díky firemním školkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Po sérii nepopulárních škrtů v sociálních dávkách, či po změnách na úřadech práce přichází šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s návrhem, jak snížit daně firmám i zaměstnancům, a to prostřednictvím firemních školek. Pokud zaměstnavatel školku zřídí, dočká se úlevy. Stejně tak zaměstnanec, který do této školky umístí svého potomka a vrátí se do pracovního procesu. Odečíst si z daní budou moci až 14 400 korun ročně. Zprávu přináší server Hospodářských novin.

Drábek zjednoduší i samotné založení firemní školky

Z pohledu státu půjde o ekonomicky přínosné opatření, na jedné straně sice povede ke ztrátě šesti miliard, ale na odvedených daních a pojistném získá asi osm miliard korun. Opatření má především rozhýbat pracovní trh. „To je priorita. Když lépe propojíme profesní a soukromý život, bude to krok ke zpružnění,“ vysvětluje ministr Drábek, jehož návrhy mají ve vládě podporu. S podobným konceptem totiž přišel už jeho předchůdce a dnešní premiér Petr Nečas (ODS).

Firemní školky by tak měly rodičům pomoci vyřešit odvěkou otázku spojenou s jejich potomky: kam s nimi? Školky jsou totiž přeplněné, jesle na řadě míst zanikly a soukromé školky jsou pro většinu rodičů finančně nedostupné.

Má to ale háček. Přísné školské normy, spojené především s problematikou hygienických nařízení, dokáže splnit jen pár velkých firem v Česku. Většina občanů přitom pracuje pro menší a střední podniky. Rodiče však zřejmě nemusí věšet hlavu. Ministr Drábek plánuje, že školky nazve dětskými skupinami a z přísných předpisů je tím vyváže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…