Drony české armády nalétaly v Afghánistánu 3 000 hodin

26.12.2018 21:49

Téměř 3 000 hodin nalétaly v Afghánistánu průzkumné drony Scan Eagle, které česká armáda používá k průzkumu v okolí základny Bagrám. Její vnější ostrahu mají na starosti právě čeští vojáci. Když vyjede jejich hlídka mimo základnu, drony kontrolují dění v okolí patroly. ČTK a televizi Nova to na základně Bagrám v provincii Parván řekl velitel jednotky nadporučík L. K.

Drony české armády nalétaly v Afghánistánu 3 000 hodin
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Drony ScanEagle dostala česká armáda v roce 2015 darem od USA. Jejich obsluhu má na starosti armádní tým Scan Eagle.

„Jedním z hlavních úkolů strážní roty je zamezit nepřátelským aktivitám směřujícím na základnu Bagrám. Tento cíl naplňují prostřednictvím patrol. Naším hlavním úkolem je zabezpečovat tyto patroly, když vyjedou ven mimo základnu,“ řekl novinářům nadporučík.

Operátoři dronů díky kamerám umístěným ve strojích mohou kontrolovat okolí hlídek a upozorňovat je na možná nebezpečí v místech, kam vojáci nevidí. Pozor dávají také na trasu, po které se vojáci vydávají. Získané a vyhodnocené informace okamžitě předávají hlídkám a velitelství. „Tím pádem patroly mohou rychle reagovat na situace, které neočekávají,“ podotkl nadporučík.

Čeští vojáci díky bezpilotním strojům mají mnohem lepší přehled o aktuální situaci. Podle české armády již drony mnohokrát pomohly získanými informacemi předejít hrozbám, které by na české vojáky číhaly.

Drony váží podle vybavení 14 až 16 kilogramů plus palivo, kterého nádrž pojme až 5,6 kilogramu. „Je to americká C10, což u nás znamená asi 100oktanový benzín,“ řekl novinářům k používanému palivu mladší technik P. D. Armáda z bezpečnostních důvodů celá jména svých příslušníků v Afghánistánu neuvádí.

Česká armáda může na strojích použít ke sledování buď termohlavici, nebo kameru s třicetišestinásobným zoomem. „Z výšky 1 500 až 1 000 metrů nad terénem to vyhovuje. Jsme schopni rozeznat osobu,“ poznamenal technik.

Dron operátoři přímo neřídí, ale posílají mu příkazy, které jeho avionika sama zpracuje a následně se podle nich chová.

Armáda v současné době používá pouze menší průzkumné drony. V příštích letech se její vybavení rozšíří. Její vedení počítá i s tím, že si mezi lety 2022 a 2024 pořídí víceúčelové drony, které budou vážit až 600 kilogramů. Budou vybavené průzkumnými přístroji či systémy pro elektronický boj. Vojáci budou mít možnost na ně instalovat i zbraně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…