Drtivá podpora Babišově vládě: To se jen tak nevidí. A nejen to

26.03.2020 13:36

Nejnovější průzkum společnosti STEM ukázal, že česká společnost podporuje kroky vlády v koronavirové epidemii. Lidé také věří, že během několika týdnů nastane obrat k lepšímu.

Drtivá podpora Babišově vládě: To se jen tak nevidí. A nejen to
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci ke koronaviru

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Lidé musí čelit výrazným omezením, které premiér Babiš lapidárně shrnul ve slavném výroku „do práce a domů“. Přesto 62 procent z nich uvedlo, že opatření zvládají „celkem bez problémů“. Drobnější problémy pociťuje 33 procent.

I když jsou už téměř dva týdny zavřené mnohé provozy a situace se v ekonomice začíná projevovat negativně, téměř polovina lidí uvedla, že se jich napjatá situace finančně nyní nedotýká, a další třetina pociťuje „snesitelné“ obtíže. Pětina přiznala, že se „musela uskromnit“ a pouhá tři procenta uvedla, že mají „značné potíže“.

Na dotaz, jak situaci zvládá vláda, odpovědělo 38,6 procenta, že „určitě ano“ a dalších 44,1 procenta, že „spíše ano“. Odpověď „určitě ne“ uvedlo pouhých 4,3 procenta.

CELÝ TEXT ZDE

Ještě větší absolutorium dostali lékaři a zdravotnický personál. Jejich práci ocenilo plných 95,7 procenta. „Taková jednoznačná podpora v podstatě čemukoliv je v české veřejnosti naprosto ojedinělá,“ dodávají k tomu výzkumníci.

Obavy, že by přijatá opatření mohla do budoucna vést k ohrožení demokracie, vyjádřila pouhá třetina dotázaných. Pokud jde o uzavření hranic, více než 60 procent souhlasí, že by měly být uzavřeny až do konce roku a že by omezení na hranicích měla mít trvalejší podobu.

Výsledky společnost STEM zveřejnil server Seznam Zprávy, a šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl to komentoval sžíravě: „To je asi u Lukačoviče pozdvižení. Ještě Hrušínský, Šafr, Kalousek, Fiala a Motejlek s Pokorným čekali úplně jiný čísla,“ bavil se.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…