Duka prozradil k volbě papeže: Měl jsem takový sen

12.03.2013 14:27

Kardinál Dominik Duka předpokládá, že mezi uchazeči o papežský stolec vykrystalizuje pět až sedm favoritů, mezi nimiž se nakonec rozhodne. Nového papeže chce český kardinál obratem pozvat do naší země. Připustil, že papežem možná nebude Evropan. Rozhodně by to měl být muž s manažerskými schopnostmi, který dostojí tempu doby.

Duka prozradil k volbě papeže: Měl jsem takový sen
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Sto patnáct kardinálů začalo dnes odpoledne řešit otázku, kdo stane v čele katolické církve po odstoupivším Benediktu XVI. Kardinál Dominik Duka, který je na konkláve také přítomen, v rozhovoru pro server Lidovky.cz prozradil, že se mu v noci na dnešek zdál sen, v němž pozval nově zvoleného papeže do Česka. Když se probudil, tak si ale nepamatoval, kdo novým papežem byl. Pode Dukova názoru by to rozhodně měl být muž znalý vatikánského prostředí s manažerskými vlohami.

Evropa již nehraje prim

"Nový papež by měl mít – kromě jiného – jisté manažerské schopnosti. Již proto, že doba se urychlila, hlavně díky novým médiím a komunikačním prostředkům. Požadavky na okamžitou reakci zahlcují Vatikán, kladou vysoké nároky na jeho lidi," míní Duka.

Nabízí se otázka, zda to vůbec bude Evropan. V dnešní době sílí komunita věřících v Jižní Americe či Africe, Evropa z tohoto hlediska dnes není nejsilnějším kontinentem, První housle nehraje už ani ekonomicky. Je tedy dost možné, že papež nebude pocházet z Evropy. Podle Duky však není podstatné, odkud papež bude, jako spíše to, jak se mu bude dařit oslovovat miliardy lidí žijících na naší planetě.

"Kladu si ale ještě jednu otázku: neměli bychom dát během volby přednost výtečnému kazateli? Misionáři, který disponuje charismatem oslovovat svět? Svět má sedm miliard obyvatel, z toho dvě a půl miliardy činí křesťané. Potřebujeme, aby papež zbývající čtyři miliardy obyvatel planety oslovil přijatelným a zároveň inspirativním způsobem, což jistě není snadné," uzavírá český kardinál.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…