Dusno po kauze Hlubuček: Hřib cenzuruje Marvanovou, padlo. Šlo o vážné změny

17.08.2022 13:12 | Kauza

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) měl ve středu zamezit magistrátu ve vydání tiskové zprávy, v níž radní Hana Kordová Marvanová upozorňovala na nutnost zvýšit transparentnost a politickou odpovědnost za pomoci zaznamenávání jmenovitého hlasování členů Rady hlavního města či pomocí uchovávání zvukových záznamů z jednání. Že Hřib informování o návrhu Kordové Marvanové osobně zarazil, ParlamentnímListům.cz sdělili hned dva zástupci koalice SPOLU, za níž Marvanová kandiduje v nadcházejících senátních i komunálních volbách.

Dusno po kauze Hlubuček: Hřib cenzuruje Marvanovou, padlo. Šlo o vážné změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Hana Kordová Marvanová

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Kordová Marvanová chtěla ve své tiskové zprávě upozornit na svůj návrh na změnu jednacího řádu Rady hlavního města Prahy s cílem „zvýšit transparentnost jednání a posílení možnosti veřejné kontroly a přímé odpovědnosti volených funkcionářů hlavního města Prahy“.

Upozorňovala přitom, že takováto změna by pomohla předcházet kauzám, jako byla ta, do níž byl zapojen bývalý náměstek pražského primátora Hřiba a někdejší šéf pražských starostů Petr Hlubuček. „Pokud chceme předcházet kauzám jako Dozimetr a jim podobným, jsem přesvědčená, že Rada hlavního města Prahy musí přijmout změny jednacího řadu a opatření, která přinesou efektivní a hospodárné fungování hlavního města Prahy,“ uvedla radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení v tiskové zprávě, kterou primátor Hřib dle tvrzení zástupců koalice SPOLU odmítl coby magistrátní materiál rozeslat médiím.

Aby k tomu došlo, navrhuje Kordová Marvanová změnu magistrátního jednacího řádu počítající s povinností zaznamenávání jmenovitého hlasování členů pražské Rady. „Řada důležitých rozhodnutí je však přijímána pouze Radou HMP, takže je žádoucí, aby bylo zaznamenáno konkrétně, kdo a jak o návrhu usnesení hlasoval,“ poukazovala radní v nezveřejněné tiskové zprávě s tím, že „bez posílení transparentnosti rozhodovacích procesů mohou dílčí zájmy osob nebo skupin, které se účastní rozhodovacích procesů na úrovni místní samosprávy, v nežádoucí míře ovlivňovat výsledek rozhodování“.

Druhou změnou pak mělo být povinné uchovávání zvukových záznamů z jednání Rady hlavního města spolu se zápisem. „Doposud je toto v jednacím řádu upraveno tak, že se zvukový záznam uchovává pouze do doby zpracování zápisu. Vzhledem k tomu, že zápis zdaleka neobsahuje a ani nemůže obsahovat celou diskusi k projednávaným bodům, je důležité v zájmu transparentnosti, aby byl i zvukový záznam zachováván a nebyl smazán po vyhotovení zápisu,“ podotýkala Kordová Marvanová.

„Věřím, že oba návrhy přispějí ke zvýšení veřejné kontroly, a tudíž i k rozšíření možnosti informované účasti veřejnosti na správě věcí veřejných,“ popsala pak závěrem své tiskové zprávy, kterou na osobní pokyn primátora Hřiba odmítl pražský magistrát vydat. ParlamentníListy.cz mají tuto skutečnost ověřenou.

Není přitom jasné, co přesně je důvodem k zamezení publikace této tiskové zprávy od radní příslušející do klubu TOP 09 a STAN – Spojených sil pro Prahu. Během úterka totiž Praha na svém portálu bez problému jinému z radních – pražskému radnímu pro bydlení a transparentnost Adamu Zábranskému, jenž je z pirátské partaje stejně jako primátor Hřib – publikaci tiskové zprávy týkající se transparentnosti a zamezení korupčnímu jednání vydat umožnila.

„V případě podezření na korupční jednání mají Pražané možnost se bezpečně obracet na Magistrát hl. m. Prahy. A to buď prostřednictvím protikorupční linky, nebo s využitím komunikačních kanálů určených pro příjem oznámení podle Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1937, o ochraně osob, které oznamují porušení práva unie, a to včetně anonymního podání s možností následné komunikace s úřadem,“ zní ve včera vydané tiskové zprávě na portálu hlavního města.

Navíc to není poprvé, co měl Kordové Marvanové Hřib zamezit v práci na Magistrátu. V prosinci roku 2019 politička upozornila, že ji měl pražský primátor zakázat zpracování analýzy a potřebných právních dokumentů k projektu družstevního bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…