EU dá Ukrajině 400 milionů eur na opravy energetiky

12.12.2022 8:36

Ač se vlády pevně chopila zima, na ukrajinské válečné frontě je horko. Na Melitopol, který okupuje ruská armáda, dopadaly ukrajinské rakety, které prý připravily o život desítky ruských agresorů. Ruské rakety na oplátku nadále ničí ukrajinskou elektrickou infrastrukturu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal upozornil, že energetická situace na Ukrajině je s vládnoucí zimou složitá, protože všechny tepelné a vodní elektrárny v celé zemi jsou poškozeny.

EU dá Ukrajině 400 milionů eur na opravy energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

Ukrajinská strana tvrdí, že zasáhla velení ruské soukromé armádní skupiny Wagnerovců v Kadiivce v Luhanské oblasti. Se zprávou přišel ukrajinský gubernátor oblasti Serhij Hajdaj. Na jeho slova upozornila BBC, která však uvedla, že tvrzení nemohla ověřit. Nemohla ověřit, zda se v zasaženém hotelu skutečně scházelo velení Wagnerovců. Při úderu v Kadijevce Haidaj uvedl, že Rusko utrpělo „značné ztráty“ a očekává, že „nejméně 50 %“ přeživších sil zemře kvůli nedostatku lékařské péče.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

BBC také upozornila, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval s prezidentem USA Joem Bidenem a od pána Bílého domu slyšel, že Američané preferují poskytnutí pomoci Ukrajině určenou protivzdušné obraně.

Dvojice rovněž hovořila o Zelenského přání „spravedlivého míru“ s Ruskem „založeného na základních principech zakotvených v Chartě OSN“, uvedl Bílý dům.

Ruské okupační úřady oznámily, že v ukrajinském Melitopolu zasáhly ukrajinské rakety několik objektů ve městě.

„Systémy protivzdušné obrany zničily dvě rakety, čtyři dosáhly svých cílů,“ uvedl v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram Jevgenij Balickij, Ruskem dosazený gubernátor města. Dodal, že při útoku bylo zničeno „rekreační středisko", kde se stravovali lidé, a že ukrajinské síly použily raketomety Himars dodané USA.

Ivan Fedorov, exilový starosta Melitopolu, uvedl, že byly zabity desítky „útočníků“.

Melitopol je okupován od začátku března a je hlavním logistickým uzlem ruských sil na jihovýchodě země. V sobotu večer Oleksij Arestovyč, poradce prezidenta Zelenského, naznačil, že Melitopol by mohl být hlavním cílem ukrajinských sil. „Pokud Melitopol padne, zhroutí se celá obranná linie až k Chersonu,“ řekl v rozhovoru. Dodal, že pokud by se tak stalo, „ukrajinské síly by získaly přímou cestu na Krym“, poloostrov, který Rusko anektovalo v roce 2014 a který Ukrajinci chtějí získat zpět.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal upozornil, že energetická situace na Ukrajině je s vládnoucí zimou složitá, protože všechny tepelné a vodní elektrárny v celé zemi jsou poškozené.

Šmyhal odhadl, že v různé míře bylo poškozeno 40 % zařízení ukrajinské vysokonapěťové sítě, která přenáší elektřinu z elektráren do městských oblastí a obcí. „Každý z nás si musí uvědomit, že tuto zimu projdeme výrazným omezením spotřeby elektřiny,“ uvedl v příspěvku na Facebooku. Na jeho vyjádření upozornil server The Kyiv Post.

Drsné varování přichází v době, kdy se jižní Ukrajina snaží vzpamatovat z nočních útoků ruských dronů na několik energetických zařízení v Oděské oblasti, po nichž zůstal 10. prosince téměř celý region bez elektřiny.

Gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko uvedl, že v regionu zůstává bez elektřiny 300 000 lidí.

Rusko za poslední dva měsíce vypálilo více než 1 000 raket a lafetované munice na energetickou infrastrukturu po celé zemi, uvedl 9. prosince šéf ukrajinského státního provozovatele rozvodné sítě Ukrenergo Volodymyr Kudryckij.

Společnost Ukrenergo uvedla, že od evropských institucí obdrží půjčky a granty v hodnotě více než 400 milionů eur na nákup „kriticky potřebného vybavení“ pro opravy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…