EU zatím na protiruských sankcích nic měnit nebude, uvedl šéf komise Juncker

05.11.2014 14:25

Sankce, kterými Evropská unie reagovala na ruský postup na Ukrajině, se v této chvíli nezmění. Novinářům to řekl předseda nové Evropské komise Jean-Claude Juncker. Případné úpravy budou podle něj záviset na vývoji přímo na východě Ukrajiny. Juncker také po dnešním prvním jednání svého týmu uvedl, že má v plánu navštívit Kyjev. Schůzka s prezidentem Petrem Porošenkem by prý měla být jeho prvním dvoustranným jednáním mimo země EU. Termín cesty ale ještě není jasný.

EU zatím na protiruských sankcích nic měnit nebude, uvedl  šéf komise Juncker
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

O podobě sankcí Evropská komise přímo nerozhoduje, její odborníci ale připravují možné návrhy konkrétních opatření. Konečné slovo při spuštění však mají členské země. Velvyslanci unijních států potvrdili rozhodnutí zachovat současnou podobu sankcí naposledy na konci října.

Jak ale v úterý připomněla nová šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová, podoba sankcí a jejich dopad je průběžně vyhodnocován a závisí právě na vývoji přímo na ukrajinském území. Ministři zahraničí EU se opět scházejí 17. listopadu.

Evropská unie vyhlásila několik fází sankcí vůči společnostem a ruským úředníkům i proruským separatistům. Poslední zpřísnění ze začátku září ještě více omezuje možnosti financování na zahraničních trzích pro velké banky a firmy z obranného a energetického průmyslu. Unie tehdy rovněž rozšířila opatření v oblasti zmrazení majetku a zákazu udělování víz, které se nyní týkají 119 lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…