EXKLUZIVNĚ V kauze úniků informací a Davida Rusňáka padlo jméno exministra financí Tlustého

22.05.2017 14:57

V kauze úniku informací z policejních databází, o kterou se zajímají prakticky všechna média, navrhli žalobci vazbu pro osmého obviněného, řekl v pondělí státní zástupce Petr Šereda. Městský soud v Brně vyhověl předchozím sedmi návrhům na vazbu, více už jich podle dosavadních zjištění není.

EXKLUZIVNĚ V kauze úniků informací a Davida Rusňáka padlo jméno exministra financí Tlustého
Foto: DRFG
Popisek: David Rusňák, předseda představenstva a majoritní akcionář investiční skupiny DRFG a.s.

ParlamentníListy.cz se ovšem mohou opřít o svědectví několika osob z Brna a okolí, které přišly do kontaktu s tím nejvíce zmiňovaným – s Davidem Rusňákem. „Vzhledem k tomu, do jakých souvislostí je tato záležitost uváděna na politické scéně a jak je napadána moje rodina, rozhodl jsem se ke dnešku ukončit své členství v politickém hnutí ANO 2011, kde jsem stejně nikdy nebyl aktivním členem,“ uvedl vlastník investiční skupiny DRFG Rusňák. O koho ale jde?

Podle našeho zdroje je to bývalý číšník a také „lokální špeditér“. „Začínal jako nepříliš úspěšný živnostník v oborech doprava, pohostinství, správa nemovitostí a dalších,“ přiblížil údajného boháče náš informátor. Více se naše zdroje z prostředí brněnské politiky a byznysu nechtěly tomuto muži věnovat. Co lze ovšem v nástinu zmínit, je skutečnost, že celá skupina údajně dokázala získat informace nejen o aktuálním stavu vyšetřování, ale i míře postupů a jiných úkonů. Redakci bylo rovněž doporučeno, abychom se podívali na Rusňákovu minulost. Především na společnost Moravská finanční a iniciační, a.s.

Zde Rusňák mezi lety 2013 a 2014 působil jako předseda dozorčí rady. Jeho kolegyní zde podle exkluzivních zjištění byla i jistá Jana Tlustá ze Slaného. Podle všeho se má jednat o dceru bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého. „Na spojitosti si ještě počkejte pár dnů,“ uvedly shodně naše zdroje. ParlamentníListy.cz měly v pondělí možnost krátce hovořit s exministrem financí Tlustým. Ten byl v autě a stačil nám říci, že „to slyší poprvé a vůbec neví, oč jde." 

Případ úniku informací z policejních databází a trestních řízení vyšetřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou. Vyšetřování se týká i elitních policistů a podnikatelů. Mezi téměř dvacítkou stíhaných je podle dostupných informací například bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán nebo právě David Rusňák.

Kdo je to ten bývalý člen ANO?
 
Rusňákův byznys se do miliardových rozměrů dostal během posledních několika let. Podnikatel po absolvování střední školy pracoval v dopravě, po krachu společnosti se začal v Brně živit jako číšník. „V restauracích jsem získal rozhled a poznání nějakých věcí,“ uvedl Rusňák loni v rozhovoru pro Euro. V něm se také přiznal, že se nikdy nedokázal věnovat pouze jednomu oboru.
 
Své vlastní podnikání spustil začátkem nového tisíciletí, postupně začal působit v autodopravě, ve stavebnictví, vývoji informačních technologií, zabýval se také poradenstvím v problematice evropských dotačních řízení.
 
V roce 2011 své podnikání sloučil, čímž vznikla skupina DRFG. Díky penězům z vydávání vlastních dluhopisů, které dále prodává i drobným investorům, se skupina stala významným hráčem na poli nemovitostí, založila však také vlastní síť lékáren Na zdraví a investovala do teplárny na biomasu. Začátkem loňského roku rovněž začal Rusňák skupovat moravské poskytovatele internetu, letos skupina vstoupila se svým magazínem Peak i do oblasti médií.
 
 
Ve svém domovském Brně se však proslavil především jako mecenáš místního hokejového týmu Kometa. Tomu Rusňák dokonce slíbil na městských pozemcích postavit novou hokejovou halu, za výstavbu arény se po zisku extraligového titulu postavil také předseda ANO Andrej Babiš.
 
Podnikání Davida Rusňáka však projevuje značné trhliny. Jak loni uvedl ekonomický portál Cribis.cz, skupina se potýká s velmi nízkou likviditou. Ta dosahuje hodnoty 0,69, což znamená, že může mít společnost problémy krýt své krátkodobé závazky. „Zadlužení kolem 80 procent je už docela vysoké. Dlouhá doba obratu závazků a pohledávek ukazuje, že skupině jsou pohledávky uhrazeny po nějakých třech letech a sama závazky platí až po čtyřech letech. To je pekelně dlouho,“ uvedl například pro magazín Faktor S ekonom Petr Valouch.
 
Psáno ve spolupráci s Jaroslavem Šťastným a Jonášem Krížem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …