Engel: Na Hegerovu vyhlášku doplatí především pacienti

15.01.2012 21:01

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připravil novou vyhlášku, která stanoví minimální počet lékařů na oddělení. Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel tvrdí, že to poškodí především pacienty. „Na pohotovostech nebudou kvalifikovaní lékaři pro jednotlivé specializace,“ říká.

Engel: Na Hegerovu vyhlášku doplatí především pacienti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

„V novém systému vzniknou sdružená příjmová místa dejme tomu pro chirurgii, ortopedii a urologii. Tyto všechny obory zastřeší jediný lékař. Pokud přijdete do nemocnice s urologickou diagnózou, nemusí být na místě urolog, ale třeba ortopéd,“ uvedl Engel v rozhovoru pro Týden.cz.

Propouštět by se podle Engela kvůli nové vyhlášce nemělo. „V drtivé většině nemocnic je stav lékařů nedostatečný. Dobře je to vidět právě při přesčasech, které není možné se stávajícími počty lékařů zajistit.“

V celé nemocnici nebude urolog

Vyhláška určí minimální počet lékařů na určitý počet pacientů a nemělo by tedy docházet k tomu, že bude více doktorů než pacientů. „Pokud bude pohotovost sloužit méně lidí, vyplývá z toho, že bude k dispozici méně specialistů. Jak jsem říkal, budete muset být připravený na to, že v celé nemocnici nebude urolog. Takto otevřeně by to ministr Heger měl říct lidem. A navíc: jak může ředitel nemocnice dopředu vědět, kolik pacientů v noci přijde do nemocnice?“ kritizuje Engel.

„Třeba je to míněno dobře a vyhláška měla pomoci lékařům. Ale v praxi to dopadne jinak. Místo toho, abychom se snažili vrátit českým lékařům prestiž a abychom zajistili, aby každý rok neodcházelo pět set z nich do ciziny, vytvořili jsme normu z něčeho, co je neúnosné. Hlavní problém je v tom, že teď se tomu říká minimální požadavky na obsazení nemocnic, ale za chvíli se slovo minimální vypustí a stane se z toho standard,“ uzavřel předseda LOK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…