Evropské centrální banky prý v tichosti tiskly stovky miliard eur

12.12.2015 21:30

Centrální banky v eurozóně v minulých deseti letech v tichosti nakoupily aktiva za stovky miliard eur v rámci zvláštního mechanismu, který jim umožňuje tisknout peníze pro účely mimo měnovou politiku. Vyplývá to ze studie německého finančního experta Daniela Hoffmanna. Studie vyvolává spekulace o tom, že banky těmito penězi mohly během krize pomáhat financovat silně zadlužené vlády v eurozóně.

Evropské centrální banky prý v tichosti tiskly stovky miliard eur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Existence zvláštního mechanismu s označením ANFA podle agentury Reuters doposud nebyla veřejně známá, na rozdíl od programu kvantitativního uvolňování měnové politiky, v jehož rámci hodlá Evropská centrální banka (ECB) nakoupit aktiva v celkovém objemu 1,5 bilionu eur.

Podle studie se hodnota aktiv držených centrálními bankami v eurozóně mimo běžnou měnovou politiku v loňském roce vyšplhala na 623 miliard eur z 214 miliard v roce 2005. Výrazný nárůst přitom nákupy těchto aktiv zaznamenaly v době dluhové krize, a to mimo jiné v případě centrálních bank v Řecku a Irsku, tedy v zemích, které musely požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Velký německý kritik se ozývá

ECB v reakci na studii uvedla, že v rámci mechanismu ANFA nemůže docházet k žádné "nekontrolovatelné tvorbě peněz", protože jsou v něm zahrnuty limity pro nákupy aktiv mimo měnovou politiku. Výši těchto limitů však zatím nezveřejnila.

Studie podle Reuters stupňuje kritiku, které ECB čelí v Německu. Řada tamních ekonomů označila letošní zahájení kvantitativního uvolňování měnové politiky za chybný krok, který přináší velká rizika pro finanční trhy a může oslabit reformní úsilí evropských zemí.

Předmluvu k Hoffmannově studii napsal prezident vlivného mnichovského ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn, který patří k největším německým kritikům ECB, upozornila agentura Reuters.

ECB zahájila program kvantitativního uvolňování měnové politiky v březnu. V rámci programu pumpuje do ekonomiky zhruba 60 miliard eur měsíčně prostřednictvím nákupů státních dluhopisů a dalších cenných papírů. Začátkem prosince ECB rozhodla, že bude v těchto nákupech pokračovat minimálně do konce března 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…