Evropské objednávky vakcín: Zahradil má na Brusel jeden zásadní dotaz...

09.01.2021 15:37

Premiér Andrej Babiš (ANO) veřejně prohlásil, že Evropská unie při nákupu vakcín proti nemoci covid-19 zaspala. Podle komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné zaspal spíš Babiš. Podle europoslance Jan Zahradila by měla Evropská unie vysvětlit jednu důležitou věc...

Evropské objednávky vakcín: Zahradil má na Brusel jeden zásadní dotaz...
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo konstatoval, že Evropská unie zaspala při nákupu vakcín.

Poslanec za hnutí ANO Jaroslav Bžoch dal za pravdu svému stranickému šéfu Babišovi a konstatoval, že by se měl změnit i způsob transportu vakcín do jednotlivých členských zemí, protože EU podle českého poslance selhala právě v otázce transportu vakcíny. EU by měla centralizovat nákup vakcín i transport.

„Myslím, že transport vakcín jsme neměli nechat jenom na výrobcích, ale měli jsme být lépe připraveni. Teď jsme na začátku, dokážeme se s menšími problémy nějak vypořádat, ale pokud by problémy nastaly v únoru, kdy se budeme snažit očkovat více lidí, tak by nám to určitě způsobilo nemalé potíže,“ uvedl Bžoch.

Podle Konečné neselhala Evropská unie, ale Babiš.

„Evropská unie se ptala jednotlivých států, kolik procent občanů chtějí proočkovat. Byly členské státy, jako například Česká republika, které říkaly, že jim bude stačit 30 procent. Z těchto čísel objednávky vycházely,“ připomněla.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Když už nemáme dost vakcíny z EU, mohli bychom podle Konečné nakoupit vakcínu v Rusku a v Číně.

Bžoch nad tímto nápadem kroutil hlavou.

„Paní europoslankyně přece musí vědět, že jsme součástí EU, a tak vakcína musí projít schvalovacím procesem celé EU. Navíc dnes víte, že ten odpor proti očkování je v ČR dosti vysoký, a já se obávám toho, že pokud bychom řekli občanům, že je chceme očkovat vakcínou Sputnik 5, tak ten odpor bude ještě věší,“ prohlásil poslanec.

Podle Zahradila se ve veřejném prostoru objevily spekulace, že EU možná zvýhodnila evropské výrobce vakcíny, a tyto spekulace je podle Zahradila třeba rozptýlit.

„Chceme pouze vědět, jakým způsobem Komise postupovala, když objednávky dělala. Objevily se spekulace, že některé lokální, evropské firmy mohly být zvýhodněny. To, že objednala stamiliony dávek, je ale v zásadě správný krok,“ řekl Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…