Experimentální lék a uzdravující se taxikář. Lékaři z pražské nemocnice vystoupili před kamery

03.04.2020 16:56

Lékaři fakultní nemocnice v Praze ve čtvrtek podali taxikáři s nemocí COVID-19 poslední dávku amerického experimentálního léku známého pod jménem Remdesivir. Vyhlídky nemocného taxikáře jsou prý pozitivní. Ředitel nemocnice David Feltl má radost nejen z tohoto faktu, ale i z dalších věcí. Veřejně poděkoval Univerzitě Karlově.

Experimentální lék a uzdravující se taxikář. Lékaři z pražské nemocnice vystoupili před kamery
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Trutnovská nemocnice se stala druhým odběrovým místem v kraji

Ředitel VFN David Feltl a docent Martin Balík promluvili nejen o zdravotním stavu nemocného taxikáře.

Pan ředitel hned na úvod tiskové konference podotkl, že v České republice jsou asi 4 tisícovky potvrzených pacientů s COVID-19. Ve fakultní nemocnici v tuto chvíli leží 18 potvrzených pacientů s koronavirem a 31 pacientů, u nichž je podezření, že se nakazili. Zatím to prý nemocnice zvládá, ale pomalu se dostává na hranu toho, aby nemusela omezovat péči o další pacienty s infarkty, rakovinou a tak podobně.

Pokud jde o ochranné pomůcky, VFN má prý zásoby asi na 14 dní. „I přesto, že zátěž nemocnice roste,“ upozornil Feltl před kamerami ČT. Nakaženo je několik desítek členů personálu a nemocnice to prozatím zvládá. Tito zaměstnanci jsou prý v karanténě.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí
Má prý velkou radost z toho, že stále roste počet lidí, kteří jsou testováni na nemoc COVID-19. „Mám z toho velikou radost,“ pochvaloval si s tím, že univerzity nabídly své kapacity k testování. „V našich podmínkách nám výrazně pomohla Univerzita Karlova a 1. lékařská fakulta,“ prozradil novinářům. A za pomoc poděkoval.

Docent Balík podotkl, že v tuto dobu má s kolegy na starosti asi 16 pacientů s vážnějším průběhem nemoci COVID-19 a jeden z těchto pacientů byl léčen Remdesivirem.  

„Ten pacient je při vědomí a je na velmi pokročilém odvykacím režimu umělé plicní ventilace. Brzy začneme testovat jeho spontánní ventilaci zcela bez přístrojové podpory. Je ve fázíi rehabilitace a uzdravování,“ řekl Balík.

Důrazně upozornil, že byl u pacienta použit experimentální lék, k němuž nemocnice přikročila ve chvíli, kdy se pacient pohyboval na hranici života a smrti. „My do teď nevíme, jestli ten Remdesivir bylo to zásadní, co mu pomohlo. Máme jiné ukazatele, které ukazují, že se jedná o komplexní uzdravení, tudíž bych se k tomu léku zase tolik neupínal,“ podotkl Balík.

Lék je prý stále k dispozici těhotným ženám a pacientům mladším osmnácti let. Na vyžádání je možné ho dopravit do České republiky z místa uložení ve švýcarské Basileji. Lék může být poskytnut pacientům, kteří jsou na tom natolik špatně, že jsou napojeni na přístroje, ale ještě jim nemoc nezdevastovala tělo natolik, že už by nemělo smysl lék podávat.

V budoucnu bude pravděpodobně možné využívat k léčbě i protilátky z krve vyléčených pacientů. Příští týden by mohlo být jasněji, jak se bude tato léčba využívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…