Exposlanec Martinů: Předseda Fiala dělá, co může, zdědil ale nadlidský úkol

19.11.2014 11:26

Ačkoliv se ODS v poslední době nedaří, v Poličce její lídr Jaroslav Martinů již potřetí obhájil svůj mandát starosty. Zásadní změny nečekají ani dosavadní koalici. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme hovořili nejen o uplynulých komunálních volbách, prozradil nám své priority pro následující volební období, ale jako bývalý poslanec ohodnotil také roční působení Sobotkovy vlády a vyjádřil se i k Andreji Babišovi a jeho záměrům.

Exposlanec Martinů: Předseda Fiala dělá, co může, zdědil ale nadlidský úkol
Foto: archiv starosty
Popisek: Jaroslav Martinů (ODS)

Mandát poslance se vám loni v říjnu obhájit nepodařilo. S jasnou převahou jste ale již potřetí vyhrál volby v Poliče. Čemu přičítáte svůj úspěch?

Úplně obyčejným věcem. Jsem celoživotní Poličák, mám Poličku rád, snažím se být užitečný a prospěšný, což mimo svoji starostenskou práci stvrzuji i svojí angažovaností v různých spolcích a další činností. Za důležitý aspekt též považuji, že moje pojetí politiky není ideologické, nýbrž se vždy snažím o spojování lidí na principu slušnosti, poctivosti a hospodárnosti.

A jak byste celkově hodnotil výsledek ODS? Je to dobrý signál pro budoucnost strany, jak tvrdí předseda?

Myslím, že výsledek ODS je adekvátní dnešní době a hlavně minulosti ODS. Pan předseda je velmi slušný člověk, dělá, co může, nicméně zdědil nadlidský úkol. V dnešní době čelíme, kromě našich minulých pochybení, i dalšímu fenoménu, a to velkému nezájmu o práci v politických stranách, a to obecně. Také je třeba vidět dvacetileté kyvadlo, jakýsi dvacetiletý takt, kdy přibližně v tomto cyklu dochází ke změnám a k jakési generační krizi.

Trendem posledních voleb bývá, že vítězové voleb putují do opozice. Čemu tento negativní jev přičítáte? A domníváte se, že je za tím skutečně jen zájem zastupitelů dohodnout se na co nejlepším možném řešení pro město, nebo jim jde spíše o křesla?

Myslím, že je to město od města jiné. Je jisté, že zde hrají velkou úlohu ambice jednotlivých lidí. My v Poličce to takto nikdy nehrajeme, vždy se snažíme najít širokou shodu, která přináší dle mého názoru pro město největší užitek. Je velká škoda, pokud se pro práci nevyužije veškerý potenciál, který v každém z nás je.

Ačkoliv byla povolební vyjednávání zpočátku komplikovaná, nakonec se vám podařilo najít shodu s lídrem sdružení Pro Poličku a složení radnice bude tak z převážné části kopírovat to z minulého volebního období. Jste tak spokojen s vyjednaným kompromisem, nebo byste preferoval jiné řešení?

Jednání sice nebyla úplně bez jistých rozporů, nicméně vždy byla velmi slušná a věcná. My jako vítězové jsme chtěli pokračovat v již vyzkoušeném modelu, a to se nakonec i povedlo a potvrdilo. Jsem velice spokojený a věřím v pokračování dosavadní cesty.

Jak již bylo naznačeno, v radě města bude mít zástupce také malé sdružení, jež vzniklo před volbami. Nemáte obavu z jeho možných kroků?

Pokud máte na mysli nástup sdružení Pro Poličku a jejich zástupce, zde se jedná pouze o malou kosmetickou úpravu. Tento zástupce z tohoto sdružení již byl i v minulé radě města, a to za subjekt Zelená pro Poličku, která pouze změnila název na Pro Poličku. Z tohoto důvodu nemám žádné obavy.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro nadcházející čtyři roky?

Naše priority jsme popsali v dokumentu „Cíle pro období 2014 – 2018“. Chceme opět pokračovat ve vyrovnaném rozpočtu, v obnově města (chodníky, komunikace, kanalizace, školy apod.), podporovat občanské aktivity a hlavní priorita musí být podpora pracovních míst a pěkného dostupného bydlení.

A jakým směrem se budou nyní ubírat vaše první kroky? Co je třeba prioritně vyřešit, ale v minulém volebním období jste to již nestihl?

Dokoupení a scelení pozemků pro bytovou výstavbu, dále pozemků pro rozšíření průmyslové zóny. Urychlit jednání s ČEZ o posílení kapacity elektrické energie pro náš region a mnohé další.

V úvodu rozhovoru jsme zmínili vaše působení ve sněmovně v minulém volebním období a sněmovnou také rozhovor zakončíme. Prozradíte nám, jak byste hodnotil již více než roční působení nové vlády?

Rozhodně tato vláda uklidnila celkovou rozháranou situaci. Je cítit jisté zklidnění, a to je vždy ku prospěchu. Je škoda, že stále nedochází k tomu hlavnímu, a to ke snížení rozpočtového deficitu, který se stále drží na úrovni 100 miliard korun. Zde se domnívám, že pan ministr financí Babiš přecenil svůj původní odhad a hlavně složitost dnešní finanční situace a že celý tento původní záměr lépe hospodařit bude nekonečně složitější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…