Exposlanec ODS Martinů: Babiš je velmi schopný člověk a slušný podnikatel, ale…

16.04.2014 14:34

V předčasných volbách utrpěla ODS největší porážku ve své historii. Jak hodnotí její současný vývoj Jaroslav Martinů (ODS) a jakou šanci dává straně na úspěch letos? Byť se mu loni na podzim nepodařilo obhájit mandát poslance, nezalekl se, a letos by se chtěl pokusit obhájit mandát starosty Poličky. Jaké jsou jeho vize? Naši redakci zajímalo i to, jak hodnotí novou vládu a nejen to.

Exposlanec ODS Martinů: Babiš je velmi schopný člověk a slušný podnikatel, ale…
Foto: archiv starosty
Popisek: Jaroslav Martinů (ODS)

Pane starosto, v rámci předčasných voleb se vám nepodařilo obhájit mandát poslance. Byl tak pro vás výsledek velkým zklamáním? A jaké jsou vaše politické priority do budoucna? Budete chtít obhájit mandát starosty?

Já jsem několikrát avizoval, že nemám žádné ambice na opětovné obhájení mandátu poslance. Mojí snahou bylo podílet se na předvolební kampani a přispět za zdejší region k volebnímu výsledku.

Uplynula nějaká doba po kongresu ODS, který zvolil nové vedení. Jak se díváte na to, kam ta strana směřuje? Vidíte tam nějakou pozitivní změnu?

Je jisté, že nově zvolený předseda pan Fiala je velice zdatný, slušný a uznávaný politik. Přichází však do velmi, pro ODS, složitého období, kdy z mnoha důvodů (našich chyb, generační výměny, syndromu dvacetiletí), je stávající pozice strany velmi oslabena.

Myslím, že není jiného východiska než každodenní poctivá práce, která je jedinou možností jak voličům dokázat naši další opodstatněnost.

Jakou šanci dáváte straně na úspěch letos? ODS má stále silnou základnu na regionální úrovni. Domníváte se, že se ji podaří udržet? A co volby do Evropského parlamentu, které nás čekají již v květnu. Jaký výsledek byste považoval za úspěšný?

Ano, letošní rok je supervolební a mnohé ukáže. Evropské volby budou prvním mezníkem aktuálního měření sil politických stran.

Nezbývá než tuto skutečnost přijmout a udělat vše pro slušný výsledek, za který budu považovat 10 % získaných hlasů.

Na komunální úrovni ODS vždy stavěla na slušných lidech v obcích a městech. Myslím, že tito lidé jsou největším bohatstvím každé politické strany a je velkou otázkou, zda jsme část těchto lidí z mnoha důvodů neztratili.

A jak byste nyní hodnotil novou vládu. Kde vidíte její slabou stránku?

Na hodnocení nové vlády je ještě čas, celková situace, a to včetně celého evropského prostoru, není zdaleka jednoduchá. I jako člen ODS přeji vládě úspěch a to především v hospodářské oblasti.

Jak vnímáte fakt, že Andrej Babiš se nejenom v Poslanecké sněmovně, ale i v dalších svých veřejných vystoupeních, otírá jak o ODS, tak i o TOP 09 a staví tyto strany do pozice hlavních viníků špatné ekonomické situace státu?

Nechci tuto skutečnost komentovat, bohužel se toto děje po každých volbách, považuji to za zbytečné a populistické.

Na druhé straně je pan Babiš jistě velmi schopný člověk a slušný podnikatel. Přesto si myslím, že mezi posláním státu a firmy je velký rozdíl. Na seriózní hodnocení si ale ještě počkejme. Za hlavní ukazatel budu považovat výši deficitu státního rozpočtu v příštích letech.

Jak již bylo naznačeno, v současnosti jste starostou Poličky. Město hospodaří již dvanáctým rokem bez úvěru. Co podle vás stojí za tímto úspěchem? A jak městu pomohla novela RUD?

Polička je malé, ale krásné město plné života a elánu, které staví především na práci a aktivitě našich občanů. V zastupitelstvu nepolitikaříme, ale věcně diskutujeme a hledáme nejlepší řešení pro naše město bez rozdílu politické příslušnosti. Jsem si jist, že tento přístup je základem pro celkovou prosperitu a zdravé hospodaření.

Počátkem roku se ve městě rozpoutala diskuze o poplatcích za vjezd na autobusové nádraží. Byť výběr poplatku ve městě fungoval téměř tři roky bez problémů, nyní se jeden z hlavních dopravců ozval a proti placení protestuje. Podařilo se vám shodnout již na nějakém řešení? A co by pro občany znamenalo, kdyby dopravce ve městě omezil spoje nebo zde dokonce přestal jezdit? 

Tuto záležitost považuji za nešťastnou a zbytečnou. Nechci zde hledat viníka a situaci zhoršovat. Naší velkou současnou snahou je nalézt slušný kompromis, který zaručí další úspěšné fungování místního autobusového nádraží, kterému jsme před třemi roky vrátili původní poslání a to po cca dvaceti letech neutěšené situace.

Jsem přesvědčený, že kompromis nalezneme. Již bylo učiněno několik významných kroků, které, alespoň věřím, povedou k udržení dobře fungujícího nádraží.

Radnice již loni schválila strategický plán rozvoje města pro období 2014-2020. Jste spokojen s jeho závěry, nebo je něco, co zde postrádáte?

Ano, jsem spokojen. Strategický plán obsahuje vše nezbytné pro další rozvoj našeho města. Za stejně důležité považuji také skutečnosti, že město má též nový územní plán, který umožňuje další rozvoj Poličky, a to ve všech oblastech.

Jaké je vaše osobní vize města za 5 let?

Stále stejná; město, kde lze prožít spokojený život. Město, které staví na práci a aktivitě lidí. Město slušné, poctivé a hospodárné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…