FOTO Mně můj šátek nezakážete, bouří se v Rakousku pětileté holčičky z mateřské školy

18.04.2018 8:25

Rakouská vláda připravuje návrh zákona, podle kterého by bylo na školní půdě zakázáno muslimským dívkám nosit pokrývku hlavy. Část muslimské komunity se začíná bouřit prostřednictvím kampaně na sociálních sítích.

FOTO Mně můj šátek nezakážete, bouří se v Rakousku pětileté holčičky z mateřské školy
Foto: Twitter
Popisek: Z rakouské kampaně proti zákazu muslimských šátků

Návrh nového zákona vláda kancléře Sebastiana Kurze představila tento měsíc a jeho finální verze by měla být vypracována do začátku letních prázdnin. Ještě před tím bude podle informací deníku Kronen Zeitung zajištěn právní rozbor, aby bylo usnadněno následné schválení zákona. Cílem tohoto zákona o ochraně dětí je chránit dívky a zamezit vzniku či spíše rozšiřování paralelní společnosti, jejíž existenci připouštějí i někteří politici již nyní.

Anketa

Kdo by měl obsadit ministerstvo vnitra?

hlasovalo: 4814 lidí

Pro schválení některých částí nového zákona bude vláda potřebovat v parlamentu dvoutřetinovou většinu. „Buď bude hledat podporu u socialistů, či u strany Neos. Na přípravě nového zákona se bude dle ministra školství Faßmanna podílet také islámská náboženská komunita,“ píše deník s tím, že obdobný zákon již v některých západoevropských zemích funguje. Například ve Francii byl přijat již v roce 2004, v minulých letech také v některých spolkových zemích Německa.

Kronen Zeitung také připomíná, že v loňském roce Evropský soud posvětil zákaz nošení šátků v soukromých firmách. Ačkoli se politici napříč politickým spektrem vesměs shodnou na zákazu nošení šátků, v muslimské komunitě tomu tak není. Jak nejčtenější rakouský deník referuje, o víkendu se po sociálních sítích rozběhla kampaň #nichtohnemeinkopftuch (Ne bez mojí pokrývky hlavy, pozn. redakce).

Desítky muslimských žen, zahalených často od hlavy až k patě, drží na fotografiích či videích list papíru s výše uvedeným sloganem a protestují tak proti chystaným restriktivním opatřením. Vedle dospělých žen jsou však pro účely kampaně zneužity i dívky, které ještě ani nechodí do školy. „Je jim sotva pět let a jsou celé zabalené do šátku. Je velmi nepravděpodobné, že s myšlenkou nosit šátek a účastnit se kampaně přišly samy.“

„V jednom z publikovaných videí dívka z mateřské školy vysvětluje, že nošení šátku je součást její identity. Vedle fotografií a videí pořízených ve Vídni přicházejí na důkaz solidarity podobné obrázky z celého světa. Mnoho uživatelů sociálních sítí je šokováno tím, že v kampani vystupují i tak malé dívky, které byly zjevně zneužity pro účely propagandy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…