FOTO Podívejte se, kam se stěhuje Klaus a čtěte, co ho tam čeká

07.03.2013 6:37

Prezidenta Václava Klause čeká v nejbližších dnech stěhování. ParlamentníListy.cz se vydaly do míst, kam končící hlava státu přesune své bydlení i pracovní život. Ptali jsme se i místních obyvatel, jak se na budoucího souseda těší.

FOTO Podívejte se, kam se stěhuje Klaus a čtěte, co ho tam čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řadový domek, který koupil Václav Klaus se svou chotí v pražských Kobylisích

Klausovo desetileté období v čele našeho státu dnes úderem půlnoci symbolicky zakončí slavnostní ceremoniál stažení prezidentské standarty a uzamčení brány Gigantů. S tím pochopitelně přichází na řadu i praktické věci v podobě stěhování.

Václava Klause čeká stěhování jak z hradních kanceláří, tak z nedaleké Lumbeho vily na Brusnici, která jako oficiální rezidence prezidentského páru sloužila od poloviny roku 2004. Končící prezident se o svém stěhování blíže vyjádřil na úterním představení knihy Rok desátý v Masarykově knihovně na Pražském hradě.

„V kanceláři už nemám jedinou knihu“

„Kdybyste přišli sem do mé kanceláře, na Brusnici nebo do Lán, viděli byste, že se tam stěhuje. Já nejsem ten člověk, který by pozval stěhováky a za dvě hodiny vyčistil byt do nuly. Jsem spíš takový, který si vždycky sbalí dva kufry, strčí je do auta a postupně to odváží. Někdo říká, že to je neracionální postup, ale mně docela vyhovuje, protože to umožňuje, aby to bylo plynulé. Drtivá většina věcí už tam je,“ přiblížil Klaus.

Podobné je to i s jeho novou „úřadovnou“ v Institutu Václava Klause v hanspaulském zámečku. „V institutu už všechno je, mám tam stůl, židli, už si tam mohu sednout. Mám tam knihovnu. Kdybyste byli v mé prezidentské kanceláři, zjistili byste, že tam už není ani jediná kniha. Stěhování je vždycky těžké. Každý z vás to zažil,“ doplnila hlava státu.

Sousedi se na Klausovo nastěhování do Kobylis těší

Reportéři ParlamentníchListů.cz se vydali do míst, kde bude již zanedlouho Václav Klaus působit a bydlet. Z Lumbeho vily se přestěhuje do řadového domku v poklidné části pražských Kobylis. Přestože zatím na schránce chybí jmenovka „Klausovi“, k nastěhování je už vše připraveno. Dům dokonce pomyslně hlídá soška psa umístěná u vchodových dveří.

Lidé z nejbližšího okolí se většinou na svého nového souseda těší. „Pana prezidenta Klause obdivuji. Každý může mít různé názory a pohledy na určité věci, ale přesto si ho vážím. To, co teď udělali ti senátoři, považuji za špinavost. Teď, když už na něho nemůžou, protože odchází, tak si to dovolili. Je to zbabělost,“ řekla reportérům ParlamentníchListů.cz paní Kvitová, která s manželem bydlí nedaleko budoucího bydliště končícího prezidenta.

Manželé Klausovi mají rádi i jídlo v čínské restauraci

„Občas tu vidím paní Livii Klausovou, ale jejího manžela jsem potkal jen jednou v parku. Sám ale moc nevěřím, že tu budou bydlet,“ uvedl J. U. Obecně ale Václava Klause jako prezidenta vnímá rozporuplně. „Žádný zázrak,“ dodal bez upřesnění.

Jarmila Mezrová, která bydlí jen kousek od domku Klausových, se na budoucí sousedy těší. „Potkávám tu paní Livii, je velice slušná, vždy přátelsky pozdravila. Už před tím jsem ji tu vídala, když tady jezdila s kočárkem a s dětmi. Slušná paní. Ale pana Klause jsem zatím nepotkala, ale asi neměl moc čas. Těším se na ně, je to takové sympatické,“ uvedla.

Současný prezidentský pár je velmi známý i v blízké čínské restauraci. Jak prozradily servírky, čas od času přijde na jídlo nejen Václav Klaus s manželkou, ale i celá jejich rodina. Dokládá to i řada fotografií v restauraci vystavených.

Institut Václava Klause se sloučí s CEPem

Vše připraveno je také v hanspaulském letohrádku, sídle Institutu Václava Klause. Do barokní stavby se již začátkem prosince minulého roku přestěhovalo Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), které odcházející prezident založil v roce 1999. Ředitelem Institutu je současný kancléř Jiří Weigl. Ve správní radě je také Klausův tajemník Ladislav Jakl a europoslanec za ODS Ivo Strejček. Jakl v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, že v Institutu povede centrum sociálních studií.

Hlavními cíly Institutu bude dokumentace, výzkum a propagace života, díla a myšlenek Václava Klause. Nepůjde o standardní prezidentskou knihovnu, ale spíše vzdělávací a výzkumnou společnost se širším záběrem, která se bude zabývat tématy a teoriemi, jimž se Klaus dlouhodobě věnuje. Součástí Institutu by se výhledově mělo stát i dosavadní Centrum pro ekonomiku a politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…